Podloga za restrukturiranje

Premijer u Đuri Đakoviću: Potpisan i ugovor s HPB-om o kreditu od 150 milijuna kuna

Hina

Foto vlada.gov.hr

Foto vlada.gov.hr



SLAVONSKI BROD Premijer Andrej Plenković u četvrtak je posjetio tvrtku Đuro Đaković, a tom je prigodom potpisan i ugovor te tvrtke s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) o kreditu u iznosu 150 milijuna kuna, što je prvi dio od ukupno 300 milijuna kuna za koje je Vlada dala državno jamstvo.


“Cilj današnjeg posjeta Đuri Đaković je vezan uz nedavnu odluku Vlade o jamstvu u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna. Prigodom našeg posjeta je potpisan i ugovor s HPB o prvih 150 milijuna kuna, koji služe za revitalizaciju poslovanja i podloga za restrukturiranje i dugoročnu održivost Đure Đakovića”, izjavio je Plenković novinarima nakon sastanka s čelništvom Đure Đakovića, na čelu s predsjednikom Uprave Hrvojem Kekezom, te dužnosnicima grada i županije.


Na sastanku su bili i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, te ministar obrane Damir Krstičević, ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar državne imovine Mario Banožić.




Vlada je na sjednici prošli tjedan donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna.


Premijer je istaknuo kako smatraju da je Đuro Đaković, u ekonomskom pogledu, jedna od uporišnih točaka točaka i Brodsko-posavske županije, ali i cijele Slavonije. Dodaje kako Đuri Đakoviću, koji ima oko 860 zaposlenika, gravitiraju ne samo ljudi iz Brodsko-posavske, već i Požeško-slavonske pa i Osječko-baranjske županije.


“Time smo pružili ruku Đuri Đakoviću koji ima veliku tradiciju. Želimo da se nastavi ovako kvalitetna proizvodnja vagona s naručiteljima iz država zapadne Europe te ovaj posebni dio, koji se odnosi na vojni program. Tu će, u godinama koje su pred nama, i Ministarstvo obrane biti jedan od važnih naručitelja poslova u Đuri Đakoviću”, rekao je Plenković, koji je obišao i proizvodnu halu Đuro Đaković Specijalna vozila.


Upitan kakva su jamstva da će nova uprava Đuro Đaković grupe funkcionirati, premijer je odgovorio kako je zbog toga nova uprava tu te da imaju povjerenja u predsjednika Uprave Hrvoja Kekeza.


“Očekujemo da se pristupi restrukturiranje, pronalaženje pravog strateškog partnera, koji će omogućiti da poslovanje Đure Đakovića bude uspješno i u konačnici na tržišnim osnovama…. Mi sada okrećemo novu stranicu”, poručio je premijer Plenković.


Počekom ove godine za novog predsjednika Uprave Đuro Đaković grupe imenovan je Hrvoje Kekez, i to na mandat od šest mjeseci, do 7. srpnja 2020. godine.


Inače, bivši predsjednik uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović je 30. listopada prošle godine podnio ostavku. Tvrtka je nakon toga funkcionirala pod vodstvom člana Uprave Slavena Posavca, koji je početkom ovoga tjedna, 21. siječnja podnio ostavku, koja stupa na snagu 31. siječnja.


Kako je najavljeno nakon današnjeg sastanak premijera s čelnicima tvrtke, radnici Đure Đakovića plaće bi trebali dobiti idući tjedan.


Plenković je pritom ponovio da je Vlada osigurala plaće za proteklo razdoblje te da je, sukladno najavama ministra gospodarstva Darka Horvata te dogovoru s čelnicima tvrtke krajem prošle godine, sada potpisan i prvi ugovor o kreditu koji je pokriven državnim jamstvom.


Premijer Plenković bio je vrlo suzdržan u odgovorima na novinarska pitanja u vezi ministra zdravstva Milana Kujundžića i njegovoj kupnji kuća.


“Primio sam na znanje informacije koje mi je dao. On mora sve to pojasniti. U ovom trenutku nemam što za dodati”, rekao je Plenković na upite o današnjem razgovoru s Kujundžićem.


Ponovio je da sam ministar Kujundžić treba pojasniti nove detalje koji izlaze u javnost oko kupnje.


Kujundžić je danas nakon sjednice Vlade rekao kako je razgovarao s premijerom o kupnji svojih kuća, o čemu su pisali mediji proteklih dana, te da nije bilo govora o njegovoj ostavci.