Roadshow u Zagrebu, Varaždinu, Puli, Opatiji, Splitu i Osijeku

Predstavljen posao u oblaku: kako smanjiti troškove, a povećati fleksibilnost

Vladimir Mrvoš

Na Roadshowu koji je okupio predstavnike nekoliko stotina hrvatskih kompanija, Metronet je predstavio sve prednosti i nove usluge iz svijeta poslovnog »cloud computinga«



Kontrola i smanjenje troškova, fleksibilnost i efikasnost u svakodnevnom radu, jednostavnost korištenja IT usluga, samo su neke od odlika koje najbolje opisuju sve prednosti poslovnog »cloud computinga«.


Trend koji u svijetu uzima sve više maha pokucao je i na vrata hrvatskih kompanija.


Alternativni telekom, Metronet, nedavno je odlučio okupiti brojne kompanije u Hrvatskoj te im detaljno objasniti na koji način cloud computing može unaprijediti njihovo poslovanje.




Na Roadshowu koji je održan u šest gradova – Zagrebu, Varaždinu, Puli, Opatiji, Splitu i Osijeku, predstavili su nove usluge, poput virtualnog podatkovnog centra, ispitivanja ranjivosti IT sustava te sigurnosne pohrane »u oblaku«.


Kao telekom fokusiran na poslovne korisnike Metronet je na ovaj način uživo demonstrirao sve značajke »cloud computinga« u izravnoj poslovnoj primjeni – od jasnog prikaza smanjenja troškova u odnosu na klasična IT rješenja pa sve do jednostavnosti rada, što su korisnici imali priliku isprobati na tzv. »business cornerima«.


Uz demonstraciju rada mnogi su korisnici na licu mjesta aktivirali nove usluge te dobili stručne savjete od predstavnika kompanija koje s Metronetom čine partnerstvo na spomenutim rješenjima – tvrtkama VMware, EMC, Outpost24 te RECRO-NET. 



Usluga vir2all data center predstavlja cjelokupni informacijski sustav koji je korisniku dostupan putem Interneta, odn. VPN mreže. Korisniku su dostupni serveri, mrežni uređaji, procesori i diskovi koje uzima i koristi sukladno potrebama vlastitog poslovanja. Umjesto investicija u samu IT opremu, njeno skladištenje, napajanje, hlađenje i održavanje, tvrtke sve svoje virtualne resurse na ovaj način »čuvaju« u prostorijama Metroneta, no zadržavaju pravo samostalnog upravljanja svojim »virtualcima«, a plaćaju samo ono što koriste pri radu. 



 Procjena koliko je nečiji IT sustav siguran od napada može biti ključan za sigurnost određene tvrtke. Napad ne mora biti »izvana«, već zaražene datoteke, spyware, malware i virusi mogu napasti kompanijsku mrežu skrivene u laptopu zaposlenika koji toga uopće nije svjestan. mScan je rješenje koje se automatiziranim skeniranjem korisnikove mreže pokazalo najbržim i najefikasnijim načinom da se ukaže na kritične točke u nečijem IT sustavu.


Baza od oko 45.000 poznatih ranjivosti svakodnevno se nadopunjuje, a korisnik plaća isključivo uspješno provedeno testiranje koje može urediti (period, količina datoteka i sl.) prema izboru. Svaki put kad je testiranje završeno korisnik dobiva izvještaj u raznim formatima, poput PDF-a, XLS-a i dr. 



Uz brojna istraživanja koja otkrivaju da je gotovo polovica kompanija u Americi u posljednje dvije godine pretrpjela gubitak podataka, činjenicu da su nakon toga mnoge od njih bankrotirale te da svaka četvrta osoba u svijetu svake godine izgubio dio ili baš sve podatke – usluga backup2cloud izazvala je najviše pažnje među tvrtkama na Roadshowu. Podržano od strane gotovo svih sustava i platformi, ovo rješenje skladišti korisničke podatke na dva fizički odvojena podatkovna centra Metroneta. Na ovaj način tvrtka izbjegava kapitalna ulaganja te plaća samo za one podatke koji se štite, uz gotovo trenutačni povrat svih podataka u slučaju bilo kakvog gubitka poslovne dokumentacije.



  Za sve navedene usluge iz domene poslovnog »cloud computinga« tvrtkama je na raspolaganju 24-satna stručna podrška IT stručnjaka te pomoć pri daljnjem radu, primjerice otklonu ranjivosti, u slučaju da ista bude otkrivena tijekom ispitivanja IT sustava.


Slijedeći osnovne postavke računarstva u oblacima, sva rješenja koja im se nude tvrtke plaćaju prema principima »pay-per-use« i »pay-as-you-go«, čime se troškovi izgradnje, upravljanja i održavanja IT infrastrukture drastično smanjuju, bilo da je riječ o velikim kompanijama ili malim tvrtkama i obrtima kojima će ove usluge vjerojatno biti i najprivlačnije, s obzirom da će si moći priuštiti ono što su donedavno mogle plaćati samo velike tvrtke s vlastitim IT odjelima.