Okrugli stol Hrvatske udruge poslodavaca

Poslodavci za povezivanje industrije i obrazovanja: Nedostaje kvalificiranih radnika, treba potaknuti mlade na upisivanje strukovnih škola

Hina

Foto V: KARUZA

Foto V: KARUZA

"Donose se strategije, a jedna ne prati drugu. Industrijska nije povezana s obrazovnom, a problem je i starenje stanovništva te odlazak iz Hrvatske", kazala je predsjednica HUP-a Gordana Deranja



ZAGREB - Industriju treba povezati s obrazovnim sustavom, jer nedostaje kvalificiranih radnika, a kvote za uvoz radne snage nisu dovoljno fleksibilne, ocijenjeno je u četvrtak na okruglom stolu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) “Položaj strateških industrija u Hrvatskoj”.


Bio je to četvrti i posljednji skup na kojem je HUP od stranaka i koalicija koje sudjeluju na izborima tražio odgovore na 16 pitanja vezanih uz probleme koji poduzetnicima i poslodavcima ograničavaju rast i razvoj.


“Donose se strategije, a jedna ne prati drugu. Industrijska nije povezana s obrazovnom, a problem je i starenje stanovništva te odlazak iz Hrvatske”, kazala je predsjednica HUP-a Gordana Deranja. Naglasila je da u industriji nedostaje kvalificirane radne snage te da treba potaknuti mlade na upisivanje strukovnih škola, ali i uvesti fleksibilniji sustav uvoza radne snage.Nikola Dujmović iz Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti kaže da bi ICT sektor mogao zaposliti tisuće ljudi, ali da su za to potrebne korjenite promjene obrazovnog sustava i Vladina stava prema tom sektoru. ”Vlade pričaju, a ne naprave ništa. Problemi se rješavaju partikularno, a nama treba cijeli set mjera”, kazao je.Koordinator svih gospodarskih odbora HDZ-a Domagoj Ivan Milošević slaže se da je potrebna strateška suradnja privatnog i javnog sektora te promjena obrazovnog sustava. “Mora se uvesti koncept dualnog obrazovanja, a trenutni problem kadrova riješiti kroz trening i prekvalifikaciju ljudi bez posla, a tek onda kroz uvoz radne snage”, kazao je.Potpredsjednik Vlade Branko Grčić kao najsnažniju mjeru motiviranja mladih za strukovna zanimanja smatra stipendije. ”Riječ je o manje atraktivnim zanimanjima, slabije plaćenima i potrebno je mlade motivirati”, kazao je. Što se tiče uvoza radne snage, slaže se da je potreban fleksibilniji pristup i kraći rokovi za promjenu kvota, u skladu s potrebama na tržištu.Goran Pajnić iz Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede kao najveći problem za tu industriju izdvaja velike poljoprivredne površine koje nisu u funkciji te postavlja pitanje smanjenja PDV-a na prehrambene proizvode.Milošević i Grčić slažu se da treba smanjiti PDV, no dok se Grčić zalaže za postupno i oprezno smanjenja na međustopu od 13 posto, Milošević kaže da njegova koalicija do kraja druge godine mandata planira smanjiti stopu PDV-a na 23 posto. Marica Tičak iz Udruge elektroindustrije naglasila je da bi se domaćoj industriji trebalo pomoći i kroz javnu nabavu i da se umjesto najjeftinije odabire ekonomski najpovoljnija ponuda. Što se tiče drvne industrije, Milošević se založio za ukidanje šumskog doprinosa, demotivaciju izvoza trupaca i poticanje proizvodnje s većom dodanom vrijednošću. Grčić je na kraju naglasio da je industrija u prošloj godini porasla 1,3 posto na godišnoj razini, a u prvih devet mjeseci ove godine 2,3 posto, te da je to najbolji dokaz dobrog Vladina rada. Milošević uzvraća da je obujam industrijske proizvodnje u 2014. iznosio 97,5 posto u odnosu na 2011. te da je vrijednost prodanih industrijskih proizvoda 2011. bila 129,8 milijardi kuna, a 2014. godine 121 milijardu kuna.“Rezultat je loš i pokušava se zamagliti roterdamskim efektima. Politika malih koraka nas je dovela do provalije. Za prelazak preko provalije potreban je ozbiljan skok, a ne mali koraci”, kazao je Milošević.