Poduzetnici upozoravaju: “Ako blokada oko korone potraje do lipnja, to je smak svijeta”



Dražen Oreščanin iz Inicijative Glas poduzetnika, gostujući u N1 studiju, ponovio je da je glavni zahtjev njihove Inicijative Vladi – otpis, a ne odgoda naplate poreza i doprinosa za sve čije je poslovanje pogođeno pandemijom koronoavirusa.


 


“Vrlo je jednostavno, ako zaradiš nula, platiš nula”, pojašnjava Oreščanin i dodaje da uz ovaj, imaju još i zahtjev otpisa svih parafiskalnih nameta, komunalnih naknada i najmova te traže moratorij na sve kredite i leasinge, u trajanju od godine dana.




 


Najgora posljedica krize je otpuštanje ljudi, kaže Oreščanin. “Sada već imamo 50 tisuća nezaposlenih, a prema nekim analizama koje smo radili do kraja godine moglo bi ih biti 400 tisuća. Potraje li ovo do lipnja, to je smak svijeta”, poručuje i iznosi podatak da je 70 posto zaposlenih u mikro, malom i srednjem poduzetništvu koje je vezano uz turizam, a da turizam čini 25 posto našeg BDP-a.


 


“Turizma nema, već smo sad na koljenima, a do kraja lipnja ‘ko živ `ko mrtav’, poručuje Oreščanin koji sumnja da se ova sezona može spasiti s obzirom da će ljudi manje putovati, a i države će inzistirati da građani ostanu u svojim zemljama, piše N1


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.