Obveza koprivničke kompanije

Podravka najavila ponudu za preuzimanje rovinjske Mirne

Hina

Podravka je, naime, 25. kolovoza za 7,53 milijuna kuna kupila ukupno 198.209 dionica ili 53,855 posto dionica Mirne. Riječ je o dionicama koje je putem investicijskih društava prodavala sama Podravka u postupku izvansudskog namirenj



ZAGREB – Podravka je danas objavila da će uskoro podnijeti zahtjev za odobrenje ponude za preuzimanje Mirne, što je za koprivničku tvrtku postala obveza nakon što je krajem kolovoza na javnim dražbama putem Zagrebačke burze stekla gotovo 54 posto dionica rovinjske kompanije.


Podravka je, naime, 25. kolovoza za 7,53 milijuna kuna kupila ukupno 198.209 dionica ili 53,855 posto dionica Mirne. Riječ je o dionicama koje je putem investicijskih društava prodavala sama Podravka u postupku izvansudskog namirenja, odnosno dionicama koje je imao njen založni dužnik, varaždinski Pluris u stečaju.


Prvotno je dionice Mirne Podravka pokušala prodati u ožujku ove godine, ali tada je dražba prekinuta temeljem rješenja varaždinskog Trgovačkog suda kojim je određena privremena mjera kojom je Plurisu i Podravki zabranjeno otuđenje ili opterećenje, odnosno raspolaganje dionicama Mirne. No, Trgovački sud u Varaždinu je rješenjem od 22. kolovoza odbio određivanje privremene mjere radi osiguranja nenovčane tražbine, čime je omogućena dražba, održana tri dana kasnije.




Obveza objave ponude za preuzimanje preostalih dionica Mirne za Podravku je nastala nakon stjecanja spomenutog većinskog udjela, s obzirom da Zakon o preuzimanju dioničkih društava nalaže da se takva ponuda mora objaviti nakon stjecanja više od 25-postotnog udjela u ciljanom društvu.


U današnjoj obavijesti iz Podravke najavljuju da će zahtjev za odobrenje ponude Hrvatskoj agenciji na nadzor financijskih usluga (Hanfa) podnijeti u propisanom roku, a ističu i da u ovom postupku ne djeluju zajednički niti s jednom fizičkom ili pravnom osobom.