Moguć i štrajk

Plaće radnicima u brodogradilištima u Rijeci i Puli nisu stigle, a kada će, ne zna točno ni Uprava

Marinko Glavan

U upravi Uljanika kažu da se »intenzivno radi na tome« te objašnjavaju da je »očekivano da se prije primjene Programa restrukturiranja posluje s otežanom i smanjenom likvidnošću«, a u Kermas energiji »prate situaciju«



Ako radnicima Brodogradilišta Uljanik plaće za srpanj ne budu isplaćene do četvrtka, 16. kolovoza, sindikati u Brodogradilištu započet će proces mirenja, odnosno postupak koji prethodi pokretanju štrajka, najavio je Branko Kutlača, povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) za brodogradnju. Osim SIKD-a, u Brodogradilištu Uljanik djeluju i podružnice Sindikata metalaca Hrvatske te Jadranskog sindikata, a Kutlača kaže kako je među povjerenicima sva tri sindikata već postignut načelni dogovor o početku procesa mirenja, ako plaće ne budu ispaćene u četvrtak. Zahtjev za pokretanjem postupka, ne bude li plaće, bit će najvjerojatnije podnesen već u petak.


U Brodogradilištu Uljanik plaće su, do sad, u pravilu bile isplaćivane 13. u mjesecu za prethodni mjesec, a krajnji rok za isplatu, prema važećem Kolektivnom ugovoru, je 15. u mjesecu za prethodni mjesec. Ako 15. pada u nedjelju ili na praznik, plaća se isplaćuje dan kasnije, što bi u konkretnom slučaju značilo najkasnije u četvrtak.


Kako je Brodogradilište, zajedno s ostatkom Uljanik grupe, zapalo u ozbiljne financijske poteškoće, kada će plaća biti isplaćena ne znaju ni u upravi Uljanika, iz koje je na naš upit stigao kratak odgovor: »Intenzivno se radi na tome«. Na upit o razlozima neisplate plaća odgovaraju kako je, s obzirom na to da Uljanik ulazi u restrukturiranje, »očekivano da prije primjene Programa restrukturiranja, posluje s otežanom i smanjenom likvidnošću«. »Sve te aktivnosti Uprave i resornog ministarstva usmjerene su na što skoriju primjenu Programa restrukturiranja, koji Društvu jamči dugoročnu održivost«, poručuju iz uprave Uljanika.




Oglasili su se i iz tvrtke Kermas energija d.o.o., strateškog partnera Uljanika, kratkim priopćenjem u kojemu se navodi: »Kao izabrani strateški partner Uljanika budno pratimo cijelu aktualnu situaciju. Poštujući interese radnika i države odlučili smo se pridružiti njihovim naporima kako bi prebrodili trenutnu situaciju i pokušali pomoći hrvatskoj brodogradnji, uključujući Uljanik i 3. maj«.