Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
5. prosinca 2019.
Tvrtka u problemima

Petrokemija: Ina od sutra obustavlja isporuku plina zbog problema s naplatom

Foto: D. LOVROVIĆ
Foto: D. LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2018. u 14:15 2018-01-17T14:15:23+01:00

Kako je priopćeno u srijedu iz Petrokemije, Uprava društva je uz suglasnost Nadzornog odbora poduzela operativne mjere kojima je osigurala da drugi dobavljač prirodnog plina Prvo plinarsko društvo (PPD) preuzme isporuku svih potrebnih količina prirodnog plina za nesmetani rad tvornice u narednom razdoblju od sedam dana

Iz kutinske Petrokemije izvijestili su da će Ina od četvrtka, 18. siječnja obustaviti opskrbu prirodnim plinom toj kutinskoj tvrtki zbog problema s naplatom dosad isporučenih količina.

Kako je priopćeno u srijedu iz Petrokemije, Uprava društva je uz suglasnost Nadzornog odbora poduzela operativne mjere kojima je osigurala da drugi dobavljač prirodnog plina Prvo plinarsko društvo (PPD) preuzme isporuku svih potrebnih količina prirodnog plina za nesmetani rad tvornice u narednom razdoblju od sedam dana.

»Proizvodnja i isporuka mineralnog gnojiva će teći nesmetano u količinama i dinamici kako je dogovoreno s kupcima. Isto tako osigurane su i ostale sirovine za podmirenje proizvodnje. Uprava će tijekom slijedećih sedam dana dati nove informacije oko stanja u društvu«, navodi se u priopćenju.

Ranije su iz Sindikata EKN Petrokemije, Sindikata DEMOS-HUS Petrokemije i Udruge hrvatskih branitelja Petrokemije priopćili da su neslužbeno saznali da od četvrtka, 18. siječnja, u 6 sati Ina obustavlja isporuku plina Petrokemiji.

V. d. predsjednika Sindikata EKN-a i zamjenik predsjednika NO-a Petrokemije Željko Klaus rekao je Hini kako je NO Petrokemije obaviješten da postoji mogućnost za obustavu isporuke plina, ali sada je najvažnije da se ne stvara panika koja bi mogla naštetiti poslovanju Petrokemije.

»Ako se to i dogodi, Petrokemija može nastaviti s radom barem još desetak dana, a svi potrošači dobit će naše proizvode«, kaže Klaus.

Inače, dioničari Petrokemije na izvanrednoj skupštini sredinom siječnja donijeli su odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna.

Povećanje temeljnog kapitala provest će se izdavanjem 45 milijuna redovnih dionica, nominalne vrijednosti 10 kuna, uz korištenje prava iznimke od obaveza objavljivanja prospekta u vezi javne ponude i uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica tvrtke.

Petrokemija je ranije izvijestila da je zaprimila obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju, koje su dostavljene u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Ministarstvo državne imovine na daljnji postupak.

Prema pisanju medija, među njima su austrijski Borealis te hrvatske kompanije PPD i Ina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.