Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 27
Sutra: 6° 6° 27
13. prosinca 2019.
Pisma namjere

Pet investitora iskazalo interes za Jadransku banku

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 13. ožujak 2017. u 9:27 2017-03-13T09:27:22+01:00

DAB, koji je u postupku sanacije šibenske banke Sanacijsko tijelo, objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju svih 100 posto redovnih dionica Jadranske banke 15. veljače ove godine, a rok za dostavu ponuda bio je 15. ožujka

ZAGREB Za kupnju Jadranska banke Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) zaprimila je pet pisama namjere, a tri potencijalna investitora bit će pozvana na dubinsko snimanje banke, dok se za još jednog investitora tek treba donijeti odluka.

DAB, koji je u postupku sanacije šibenske banke Sanacijsko tijelo, objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju svih 100 posto redovnih dionica Jadranske banke 15. veljače ove godine, a rok za dostavu ponuda bio je 15. ožujka.

»U predviđenom roku za dostavu, zaprimljeno je pet pisama namjere kojima je iskazan interes za kupnju dionica Banke. Potencijalni investitori su financijske institucije iz Republike Hrvatske i drugih zemalja Europske unije. Temeljem kriterija navedenih u pozivu, a na prijedlog Povjerenstva, Sanacijsko tijelo je odlučilo pozvati tri potencijalna investitora u daljnji postupak dubinskog snimanja i ostalih pripremnih radnji za podnošenje obvezujućih ponuda. U postupku je odlučivanje o još jednom potencijalnom investitoru«, odgovoreno je iz DAB-a na Hinin upit.

Iz DAB-a navode kako je obavljanje dubinskog ispitivanja predviđeno tijekom sljedećih šest tjedana, a potencijalni će ga kupci provesti putem »virtualne sobe podataka« (tzv. Virtual Data Room) »uz najviše standarde zaštite podataka, klijenata banke i bankarske tajne kao takve«, kažu iz Agencije.

Predviđeni rok za podnošenje obvezujućih ponuda je 2. svibnja, nakon čega će se ponude vrednovati odnosno rangirati, kažu iz DAB-a te ističu da će kriteriji za vrednovanje prvenstveno biti cijena za dionice te dodatni iznos ulaganja u kapital Jadranske banke, strateške namjere investitora te njegov kredibilitet na hrvatskom odnosno europskom financijskom tržištu.

Jadranska banka osnovana je 1957. godine, ima 205 zaposlenika i 16 poslovnica, kojima se koristi 56 tisuća građana i 3.600 pravnih osoba i obrtnika. Kako banka nije više mogla udovoljavati regulatornim zahtjevima u pogledu kapitalne adekvatnosti, DAB je 9. listopada 2015. donio odluku o otvaranju sanacijskog postupka.

Početkom ožujka su uhićena tri bivša i sadašnja člana Uprave Jadranske banke, Ivo Šinko, Mirko Goreta i Marija Trlaja koje šibenska policija sumnjiči za zlouporabu povjerenja u gospodarskom kriminalu, kao i poduzetnik Nikola Žnidarić iz Čakovca.

PU Šibensko-kninska je objavila kako je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da su osumnjičeni kao članovi uprave Jadranske banke, i to Šinko kao predsjednik Uprave, Trlaja kao njegova zamjenica te Goreta kao član Uprave, na poticaj Žnidarića kao odgovorne osobe čakovečke tvrtke odobrili isplatu dva nenamjenska kredita i jednog faktoringa prema toj tvrtki u iznosu od oko 35,3 milijuna kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.