"Izgradimo smeđu magistralu"

Pašalić: Cilj nam je izvoziti finalne proizvode od drva, a ne sirovinu

Hina

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Rekao je i da Hrvatska mora na najpametniji način upravljati svojim šumama, napominjući da šume pokrivaju 48 posto površine Hrvatske, a država upravlja sa 75 posto tih šuma



ZAGREB Predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore Ivić Pašalić kazao je u utorak predstavljajući »Straregiju drvno-prerađivačke industrije: Izgradimo smeđu magistralu«, kako je njezin cilj da se u Hrvatskoj obradi svaki trupac i da umjesto sirovine u izvoz odlaze finalni proizvodi s većom dodanom vrijednošću.


»Sada prvenstveno izvozimo sirovinu i poluproizvode od drva, a jedan od ciljeva koji želimo ostvariti ovom Strategijom je izvoz finalnih proizvoda«, kazao je Pašalić.


Rekao je i da Hrvatska mora na najpametniji način upravljati svojim šumama, napominjući da šume pokrivaju 48 posto površine Hrvatske, a država upravlja sa 75 posto tih šuma.




U hrvatskoj drvno-prerađivačkoj industriji direktno je zaposleno 20.000, a indirektno 50.000 ljudi. Ta industrija ima 3,5 postotni udjel u BDP-u i ostvaruje izvoz od 1,08 milijardi eura, uz trgovački suficit od 500 milijuna eura. No plaće u sektoru vrlo su male, prosječno 3.651 kunu, dok je prosječan prihod po zaposlenom 53.500 eura, rečeno je na predstavljanju strategije.


Uz ostalo, u strategiji se ističe važnost poticanja ruralnog razvoja, a drvna industrija, naveo je Pašalić, može pomoći da ljudi ostanu u Hrvatskoj, umjesto što je napuštaju.


»Cilj je da imamo što više proizvoda od drva u kojima će biti sve više dodane vrijednosti. Pritom je smeđa magistrala asocijacija na plavu i zelenu magistralu, nikad ostvarene ciljeve povezivanja jadranske i kontinentalne Hrvatske. Ono što nedostaje između plave i zelene magistrale smeđa je magistrala, magistrala šuma i drva«, kaže Pašalić zaključujući da bi Hrvatska mogla biti prepoznatljiva po plavoj, zelenoj i smeđoj magistrali.


On se nada da će u budućnosti drvno-prerađivački sektor lakše do kredita, a jednim od razloga njegova lošeg stanja drži tečajnu politiku.


Neke od mjera iz predstavljene Strategije su: zabrana ili ograničavanje prodaje trupaca izvan Hrvatske, prerada što većeg dijela sirovine u našoj zemlji, uspostava registra drvno-prerađivačke industrije kao i povezivanje svih institucija gdje su udruženi predstavnici te industrije.


Vladi se predlaže donošenje paketa strategija za šume i na šumi bazirane industrije, a potom se očekuje unapređenja pravila javne nabave i sl.


Akcijski plan za spas drvne industrije uz ostalo uključuje revidiranje dosadašnjeg rukovođenja Hrvatskih šuma, ali i dodjelu potrebnih količina trupaca malim i srednjim pilanama.


Predsjednik Grupacije proizvođača namještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Renato Radić naveo je da je drvna industrija u Hrvatskoj zapostavljana zadnjih 20 godina.


»Više nismo poznati po proizvodnji namještaja i želimo da se ponovno od ovdašnje sirovine radi hrvatski namještaj«, naglasio je Radić.


On upozorava da godišnja vrijednost tržišta namještaja u Hrvatskoj sada iznosi oko 2,5 milijardi kuna od čega se 70 posto odnosi na strane proizvode.


Po Radiću, u Hrvatskoj se mogu proizvoditi visokovrijedni proizvodi od drva, a proizvodnja namještaja mogla bi se povećati pet puta u odnosu na sadašnje vrijednosti.