Potpisan strateški ugovor

Panasonic postaje jedan od većih vlasnika Gorenja

Hina

Panasonic će dionicu Gorenja platiti po cijeni 4,31 eura, a na dokapitalizaciju po istoj cijeni dionice pozvani su i ostali dioničari



LJUBLJANA Japanski proizvođač elektronike Panasonic sudjelovat će u dokapitalizaciji slovenskog koncerna Gorenje s 10 milijuna eura, čime će s 13 posto dionica postati postati jedan od većih vlasnika, a dokapitalizacija je dogovorena strateškim partnerstvom, izjavio je u Ljubljani na konferenciji za novinare Franjo Bobinac, direktor uprave Gorenja.


Proizvođač kućanskih aparata Gorenje najveće je slovensko industrijsko poduzeće i najveći izvoznik. U prošloj su godini prihodi od prodaje koje je ostvarila skupina Gorenje iznosili 1,4 milijarde eura.


Panasonic će dionicu Gorenja platiti po cijeni 4,31 eura, a na dokapitalizaciju po istoj cijeni dionice pozvani su i ostali dioničari. O tome će se odlučivati na skupštini dioničara 23. kolovoza, najavio je Bobinac, dodavši da je injekcija svježeg kapitala koji će u slovenski koncern uložiti Panasonic više nego dobrodošla.




Strateški ugovor s Panasonicom predviđa suradnju u razvoju nove generacije proizvoda kao što su hladnjaci, strojevi za pranje rublja i pećnice, a ako skupština dioničara potvrdi ugovor s Panasonicom, u Gorenju će uslijediti povećanje temeljnog kapitala, na sudjelovanje u kojem su pozvani i drugi dioničari i investitori.


Na povećanje kapitala tvrtke najprije će biti pozvani postojeći dioničari, kojima će dionice biti ponuđene pod istim uvjetima kao Panasonicu, rekao je Bobinac, dodavši da je planom za ovu godinu predviđeno povećanje temeljnog kapitala Gorenja za 40 milijuna eura.