Rekordan pad

PANIKA NA BURZI Slom dionica Agrokora: u bescjenje prodavane, avanturistički kupovane

Jagoda Marić

Foto Reuters / D. Jelinek

Foto Reuters / D. Jelinek

Dionice Agrokorovih tvrtki koje sada ne vrijede ni desetinu svoje vrijednosti s početka proljeća, kaže jedan analitičar, kupuju oni koji vjeruju da će jednom možda vrijediti više, a prodaju oni koji procjenjuju da u budućnosti možda neće vrijediti čak ni tu desetinu nekadašnje vrijednosti 89,06% rekordan je pad dionice Jamnice



ZAGREB Većina dionica na Zagrebačkoj burzi jučer se zacrvenjela, odnosno dogodio im se pad vrijednosti. Ipak rekordni su pad, što nije neočekivano, zabilježile dionice pet kompanija iz sastava Agrokora – Jamnica, Ledo, Zvijezda, Belje i Vupik.


Najviše je pala cijena dionice Jamnice i to za 89,06 posto, a najmanje Belja, za 56,36 posto. Tim dionicama jučer se počelo ponovo trgovati nakon šest mjeseci, jer je trgovina bila obustavljena dok se čekalo na objavu revidiranih izvješća za prošlu godinu.


Iako nitko ne želi govoriti o tome tko dionice kupuje, kao ni tko ih prodaje, jedan od analitičara nam je kratko prokomentirao da dionice Agrokorovih tvrtki koje sada ne vrijede ni desetinu svoje vrijednosti, s početka proljeća kupuju oni koji vjeruju da će jednom možda vrijediti više, a prodaju oni koji procjenjuju da u budućnosti možda neće vrijediti čak ni tu desetinu nekadašnje vrijednosti.


Strmoglavi pad 




Naš sugovornik s burze dodaje da je to zbilja avanturistička kupovina i to ne zato što, primjerice, Ledo ili Jamnica u budućnosti ne bi mogli pozitivno poslovati, ako vjerovnici eventualno sklope nagodbu ili se dogovore i nekome prodaju te kompanije, nego zato što će nagodba značiti baš to da će vjerovnici u potpunosti na ime duga preuzeti te tvrtke i istisnuti ostale vlasnike.


Upravo su prehrana i poljoprivreda segmenti koji su, prema podacima izvanredne uprave, u razdoblju u kojem je pokrenut taj postupak pokazali pozitivne poslovne rezultate. Te su tvrtke i među onima za koje se vjeruje da bi mogle imati budućnost te da bi se kroz nagodbu mogao dogovoriti nastavak njihovog poslovanja.


No, to nije zaustavilo strmoglavi pad vrijednosti njihovih dionica. Što su kriza u Agrokoru i činjenica da su te kompanije opterećene jamstvima za kredite krovne tvrtke učinile dionicama, najbolje pokazuju primjeri Leda i Jamnice, kompanija koje su perjanice u Agrokorovom segmentu hrane.


Kad se već na sva zvona govorilo o krizi u Agrokoru, početkom ožujka ove godine, Ledova dionica vrijedila je gotovo devet i pol tisuća kuna, a cijela kompanija prema cijeni dionice – oko 2,9 milijardi kuna. Mjesec dana kasnije, kad je bilo jasno da Ivica Todorić neće uspjeti naći rješenje za probleme u koje je Agrokor upao i kad je i sam zatražio da se primijeni lex Agrokor, dionica pada na 5.590 kuna, a kompanija vrijedi 1,3 milijarde kuna. Jučer je, pak, prosječna cijena po kojoj se trgovalo Ledovim dionicama vrijedila 717,78 kuna, što znači da su ulagači procijenili da Ledo ukupno vrijedi 225,3 milijuna kuna, malo više od sedam posto vrijednosti koju je imao prije osam mjeseci.


Gubitnici i mirovinci 


U Jamnici je taj pad i veći jer njezina dionica danas vrijedi 5.999 kuna, a prije osam mjeseci vrijedila je 163 tisuće kuna, što znači da je pala na 3,6 posto nekadašnje vrijednosti. Prije osam mjeseci cijeli paket dionica Jamnice vrijedio je 3,62 milijarde kuna, a danas vrijedi 132,7 milijuna kuna, malo više od tridesetine vrijednosti iz ožujka.


Početkom ožujka Ledo i Jamnica zajedno su vrijedili 6,52 milijarde kuna, u trenutku kad je Todorić zatražio izvanrednu upravu vrijednost je pala na malo manje od tri milijarde kuna, a sada je 388 milijuna kuna. U osam mjeseci dionice tih dviju tvrtki izgubile su zajedno na vrijednosti oko 6,2 milijarde kuna, odnosno sada vrijede tek malo više od pet posto cijene koju su mogli postići dok se još vjerovalo da će Todorić pronaći načina da otplati svoje dugove. Najviše je naravno izgubio njihov najveći vlasnik, Agrokor, odnosno Ivica Todorić, ali stotine milijuna kuna izgubili su i ostali ulagači, među njima i mirovinski fondovi.