Jan de Nul

Ostali i bez najvrijednije imovine: Jaružalo iz Uljanika prodano za 794 milijuna kuna

Hina

Foto N. Lazarević, Glas Istre

Foto N. Lazarević, Glas Istre



PULA Usisno jaružalo na vlastiti pogon Willem van Rubroeck, koje se gradilo u Uljaniku, kao najvrijednija imovina u stečajnoj masi Uljanika d.d. prodan je za 794 milijuna kuna čime je uspješno završila javna elektronska dražba, doznaje se iz izvora bliskih pulskom brodogradilištu, a iako kupac nije poznat, pretpostavlja se da je riječ o Jan de Nulu, tvrtki koja je i naručila njegovu izgradnju.


Willem van Rubroeck bio je peti jaružar i ukupno sedmo plovilo koje je luksemburški brodar naručio u Puli, a ugovor o njegovoj gradnji potpisan je početkom 2014. godine.


S ukupnom instaliranom snagom od 40.900 kilovata, snagom rezanja od 8.500 kilovata i dubinom kopanja koja premašuje 45 metara, taj je brod trebao postati daleko najsnažnije jaružalo na svijetu s najboljim izvedbenim performansama.




Premda je još prošlog ljeta na brodu bilo obavljeno više od 80 posto posla, kako bi se bar djelomično umanjila šteta i spriječilo propadanje vrijedne imovine, vjerovnici su donijeli odluku o prodaji novogradnje.


Aukciju jaružara zatražio je stečajni sudac Trgovačkog suda u Pazinu na osnovu prihvaćene procjene vrijednosti koju je obavio ovlašteni sudski vještak. On je procijenio da je vrijednost nedovršene novogradnje 122,4 milijuna eura, a s materijalom koji je plaćen, ali nije instaliran i koji je dio dražbe, ukupna vrijednost iznosi 143,3 milijuna eura.


Sukladno pravilima e-dražbi, u prvom krugu brod u izgradnji ponudio se na prodaju s početnom cijenom koja iznosi tri četvrtine utvrđene vrijednosti odnosno 794,25 milijuna kuna te će po toj cijeni na koncu biti i prodan.


Inače, zbog nedaća koje su se dogodile u pulskom brodogradilištu, brod nije isporučen na vrijeme pa su aktivirana državna jamstva od 900 milijuna kuna. Kako bi se umanjila šteta, vjerovnici su odlučili prodati brod.