HUP ogorčen

Osijek Koteks izgubio posao od 200 milijuna kuna zbog neopravdane objave na listi srama

Hina

Zbog nepotrebne i krive objave, gotovo je sigurno da će 462 radnika ostati bez posla i bez plaće u sektoru koji je i ovako prepolovljen uslijed teških posljedica krize, upozoravaju iz HUP-a



ZAGREB Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u današnjem je priopćenju ustvrdila kako je tvrtka Osijek Koteks zbog neopravdane objave na listi srama izgubila posao od 200 milijuna kuna.


Iz HUP-a upozoravaju kako je popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće pun pogrešaka, a takav primjer je i tvrtke Osijek Koteks. Dan nakon što je objavljena tzv. lista srama, navode iz HUP-a, izvršni odbor jedne od najvećih banaka trebao je potvrditi odobrenje garancije, u vrijednosti od 20 milijuna kuna, no zbog liste srama, odustali su od garancije smatrajući da je poslovanje s takvom tvrtkom rizično, a Osijek Koteks zbog toga je izgubio posao vrijedan 200 milijuna kuna. Zbog nepotrebne i krive objave, gotovo je sigurno da će 462 radnika ostati bez posla i bez plaće u sektoru koji je i ovako prepolovljen uslijed teških posljedica krize, upozoravaju iz HUP-a.


Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Porezna uprava objavili su 15. srpnja popis od 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika u Hrvatskoj ne isplaćuje plaće svojim radnicima. 


Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dodatnom provjerom je utvrdilo da je tvrtka Osijek Koteks isplatila plaće svojim radnicima za travanj i svibanj te je Poreznoj upravi predloženo brisanje te tvrtke s liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, što je i učinjeno 18. srpnja, priopćeno je danas iz tog ministarstva.Reagirajući na današnje pismo Hrvatske udruge poslodavaca upućeno medijima kako je tvrtka Osijek Koteks zbog neopravdane objave na listi ‘srama’ izgubila posao od 200 milijuna kuna, iz tog ministarstva su naveli da je iz baza podataka bivšeg Državnog inspektorata kojima raspolaže Inspektorat rada, proizlazilo da je kod tog poslodavca utvrđeno kašnjenje u isplati plaća za mjesec travanj i svibanj 2014. godine, za što nije pokrenut prekršajni postupak.»Kako je dodatnom provjerom 18. srpnja 2014. godine utvrđeno da je poslodavac isplatio plaće za navedene mjesece, Poreznoj upravi je predloženo brisanje Osijek Koteksa s liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, što je i učinjeno 18. srpnja 2014. godine. U skladu s ovlastima ministar rada i mirovinskoga sustava pokrenuo je postupak provjere postupanja nadležnih službi«, stoji u današnjem priopćenju iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.





Iz HUP-a napominju su u više navrata ukazivali na probleme javnog objavljivanja liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaću, ne zato što HUP želi štiti poslodavce koji ne poštuju zakon, već zato što se objavljivanjem liste može nanijeti velika šteta poslodavcima koji se na njoj nađu bez razloga, a s druge strane vrlo su upitni pozitivni učinci ovakvih javnih objava.


Posljednja lista srama, koja je trebala biti popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, puna je pogrešaka, a neopravdanim uvrštavanjem pojedinih tvrtki na listu njima se ugrožava ne samo ugled već i cjelokupno poslovanje, tvrde iz HUP-a.


Navode kako je takav primjer i tvrtke Osijek Koteks d.d., jedne od najstarijih građevinskih tvrtki u Hrvatskoj koja je zbog teškoća pokrenula i uspješno okončala predstečajnu nagodbu. No, tvrtka se našla na tzv. listi srama i to na njenom samom vrhu iako za to ne postoje razlozi čime joj je nanesena ogromna, višestruka šteta.  Iz HUP-a navode da je Osijek Koteks uplatio sve plaće radnicima uključujući i onu za lipanj 2014. što je evidentirano i u nadležnoj Poreznoj upravi. Na zahtjev da im se objasni zašto su se ipak našli na listi dano im pojašnjenje da su na nju dospjeli »temeljem nadzora inspektorata iz 2012. i 2013. godine, a koji je sustav arhivirao tek ove godine«. Napominjući kako se i tada se radilo o prijestupu i kašnjenju plaće od nekoliko dana, za što je tvrtka i kažnjena, iz HUP-a ističu kako je u međuvremenu ta tvrtka stabilizirala poslovanje, ali ga je objava na listi srama ponovno ugrozila iako je nakon prigovora Osijek Koteks maknut s liste. No, i nekoliko dana na listi je bilo dovoljno za ozbiljnu štetu.


U udruzi poslodavaca smatraju kako ne postoje nikakvi opravdani razlozi da se nadležne institucije redovno ne bave nadzornom i kažnjavanjem svih poslodavaca koji ne isplaćuju plaću i bez javnih objava lista. No, kada je već donesena odluka o javnom objavljivanju takve štetne i nepotrebne liste, najmanje što su odgovorne institucije mogle učiniti je dobro provjeriti utemeljenost podataka koje se javno objavljuje, ističu iz HUP-a.


Smatraju i kako bi, prije nego li se nečije ime stavi na listu srama zbog neisplate plaća, bilo bi korektno provjeriti koji su razlozi zbog kojih tvrtka ne isplaćuje plaće. Ako se radi o tome da tvrtka ne može naplatiti odrađene poslove zbog čega je onda u nemogućnosti podmirivati svoje obveze uključujući i plaće onda se tu radi o sramoti nekog drugog, a ne tvrtke koja ne može platiti radnike, smatraju u HUP-u.