Zapošljavanje 500 ljudi

Orešković najavio otvaranje IBM-ovog centra u Zagrebu: Ova investicija pokazuje da Hrvatska može konkurirati u svijetu

Hina

Reuters

Reuters

»Imamo odlične ljude, znanje i mogućnosti«, rekao je Orešković. Istaknuo je i da je ta investicija izuzetno važna za Hrvatsku i njezino gospodarstvo te da će centar, osim što će omogućiti novo zapošljavanje, surađivati i s hrvatskim fakultetima na programima mentorstva



ZAGREB Tehnički predsjednik Vlade Tihomir Orešković izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da će američki IT gigant IBM u Zagrebu otvoriti centar iz kojeg će 24 sata dnevno 365 dana u godini pružati tehničku podršku svojim korisnicima na globalnoj razini, što pokazuje da Hrvatska može konkurirati u svijetu.


IBM-ov centar će otvoriti 500 novirh radnih mjesta, a u njemu će biti implementirana najnovija tehnologija i alati, rekao je Orešković, ističući kako je ta investicija poruka da je Hrvatska otvorena zemlja koja može konkurirati ne samo u Europi nego i u svijetu.


»Imamo odlične ljude, znanje i mogućnosti«, rekao je Orešković.




Istaknuo je i da je ta investicija izuzetno važna za Hrvatsku i njezino gospodarstvo te da će centar, osim što će omogućiti novo zapošljavanje, surađivati i s hrvatskim fakultetima na programima mentorstva, kako bi već na studiju pripremao mlade ljude za posao u centru.


»Svi znaju da je IT budućnost, Europa traži 900 tisuća novih IT stručnjaka i mi moramo biti spremni ojačati taj sektor«, rekao je Orešković te dodao kako se nada da će to pomoći i da će se »oni mladi koji su otišli u svijet i našli posao u IT sektoru moći vratiti«.


Poslovni direktor IBM-a Hrvatska Damir Zec je kazao je to primjer koji pokazuje da se može napraviti više za Hrvatsku. Jedan od razloga zašto su krenuli u ovu priču, kako je rekao, je taj što su vjerovali da Hrvatska ima sposobne ljude i potrebno znanje i da može pružiti kvalitetnu uslugu ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje.


Zec nije želio reći koliko je vrijedna investicija. Kazao je da u idućih nekoliko godina planiraju zaposliti 500 djelatnika, Centar će biti u Zagrebu, traži se prostor za najam, a njegovo otvaranje se očekuje u prvom kvartalu 2017. godine.


Client Inovation Centre IBM-a, kako je rečeno, pruža potpuno novu dimenziju. Korisnicima diljem svijeta poslovna usluga na optimalnoj razini u korištenju IBM-ova sustava dostupna je 24 sata bez prekida, na jezicima zemalja u kojima se sustav koristi.


Usluge će davati visokokvalificirani ljudi, spremni za tehnološku podršku u svakom trenutku. Znanje stranih jezika i tehnologije od iznimne je važnosti, kazao je Zec te dodao kako su pripremili i programe edukacije za mlade ljude koji će raditi u globalnom IBM-ovom centru.


IBM Client Inovation Centar će surađivati s IBM-ovim inovacisjkim centrima za korisnike diljem svijeta, pružat će tehničke usluge koristeći IBM-ove kognitivne alate čime će pomagati korisnicima da što brže prihvate nove tehnologije i stvaraju inovacije.


Centar će također surađivati s fakultetima u Hrvatskoj na programima mentorstva i profesionalnog usavršavanja talenata s tehničkih škola i fakulteta još u fazi studiranja.


O mogućnosti da IBM investira u Hrvatsku u svoj novi centar za tehničku potporu korisnicima početkom svibnja prvi su izvijestili slovenski mediji, koji su tada objavili da su ‘u igri’ bile još i Slovenija i Slovačka, ali da je odabrana Hrvatska, jer je hrvatska Vlada investitoru ponudila bolje uvjete za ulaganje.


 Tada je i ministar gospodarstva Tomislav Panenić potvrdio da je Vlada upoznata s namjerama IBM-a, ali je i istaknuo da američkom IT gigantu nisu nuđeni nikakvi posebni uvjeti, već da Hrvatska ima bolji ‘investicijski paket’ od zemalja u okruženju.


 International Business Machines (IBM) američka je kompanija osnovana 1911. godine. Ta kompanija sa sjedištem u Armonku, u saveznoj državi New York, bavi se razvojem, proizvodnjom i prodajom računala, posredničkih softvera (middleware) i softvera, a nudi i usluge pružanja infrastrukture, hostinga i konzaltinga.


 IBM je jedna od najvećih američkih kompanija, s više od 400 tisuća zaposlenih širom svijeta, a prošle je godine ostvarila prihode od gotovo 82 milijarde dolara te bruto dobit od gotovo 18 milijardi dolara.