Makroekonomija

Očekuje se rast industrijske proizvodnje 20. mjesec zaredom

Hina



Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u ponedjeljak izvješće o industrijskoj proizvodnji u rujnu, a makroekonomisti očekuju njezin rast 20. mjesec zaredom, premda nešto sporiji nego mjesec dana prije.


Tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u rujnu industrijska proizvodnja porasla za 1,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 0,9 do 2,0 posto.


Pokažu li se procjene točne, bio bi to već 20. mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.




No, očekuje se sporiji rast nego u kolovozu, kada je industrijska proizvodnja ojačala 2,5 posto na godišnjoj razini.


Razlog su tome, kažu analitičari, rast zaliha gotovih proizvoda i naznake usporavanja rasta gospodarstava eurozone.


»Bez obzira na naznake usporavanja pojedinih komponenti industrijske proizvodnje tijekom trećeg tromjesečja, do kraja godine mogle bi se nastaviti pozitivne stope godišnjeg rasta ukupne industrijske proizvodnje«, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.


U prvih osam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 4,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a ako se taj trend nastavi, ova će godina biti treća u nizu kako industrija jača.


Lani je, naime, industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.