Spriječeno izglasavanje

Obrana ugrožene rafinerije Sisak: Radnici pozivaju tehničku Vladu da ne dozvoli zatvaranje

Bojana Mrvoš Pavić

Foto: Davor Kovačević

Foto: Davor Kovačević

Spriječeno je izglasavanje odluke prema kojoj bi se prerada nafte u Sisku zaustavila te rafinerija pretvorila u distributivni centar, a sva domaća nafta odvozila željezničkim cisternama u rafineriju Rijeka, koja bi bila modernizirana. No, ne postoji konkretan plan nastavka modernizacije u Rijeci



ZAGREB Hrvatski trojac u šesteročlanoj Upravi Ine – Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Mayer ponovo je, drugi put dosad, mađarski dio uprave spriječio da donese odluku o zatvaranju rafinerije Sisak. Dogodilo se to u srijedu, kad je na dnevni red sjednice Uprave, u kojoj sjede tri hrvatska i tri MOL-ova predstavnika, no predsjednik uprave Zoltan Aldott ima presudni, dvostruki glas, stavljena točka prema kojoj bi se prerada nafte u Sisku zaustavila te rafinerija pretvorila u distributivni centar, a sva domaća nafta odvozila željezničkim cisternama u rafineriju Rijeka, koja bi bila modernizirana.


Kako, međutim, ne postoji nikakav konkretan plan nastavka modernizacije u Rijeci, odnosno garancija da je MOL uistinu planira provesti, hrvatski su članovi Uprave napustili sjednicu kako takva odluka, pogubna po obje rafinerije, ne bi bila donesena. Isto su prvi put napravili prije dvije godine.



U međuvremenu, Ina je objavila rezultate svog poslovanja za prvih šest mjeseci ove godine, koji kažu kako je proizvodnja domaće nafte, inače namijenjene Sisku, porasla za 16 posto, no sve je drugo u silaznoj putanji.




Ostvareni neto prihod od prodaje iznosi 6,29 milijardi kuna, što je 32 posto manje nego godinu dana prije, dok je neto dobit pala za više od 90 posto, čemu je uzrok pad cijena nafte i plina. Proizvodnja plina manja je za 11 posto, a poslovanje rafinerija, navodi se u izvješću, »odvija se u nešto manje poticajnom okruženju«.


Rafinerijska marža smanjila se za 38 posto, zbog čega postoji potreba za »daljnjom optimizacijom i prilagodbom tržišnim uvjetima«, kaže Inino izvješće o poslovanju.



Bez kvoruma


»MOL-u je bilo jasno da sjednica neće imati kvoruma i da odluka neće biti donesena, no svejedno ju je stavio na dnevni red kako bi poslije mogao reći kako Hrvatska odbija modernizaciju rafinerije u Rijeci te podržava daljnje gomilanje gubitaka u Sisku.


Da je, međutim, hrvatski dio uprave ostao na sjednici, i odluku izglasao, Sisak bi išao u zatvaranje, a za drugu fazu modernzacije u Rijeci ne bi bilo nikakve garancije. MOL, podsjetimo, ni do sada nije ispoštovao svoje obaveze iz dioničarskog ugovora, pa ne bi sigurno ni sad«, ističu naši sugovornici, upućeni u zbivanja unutar Ine.


Mađarima se, napominju, jako žuri sa zatvaranjem Siska, jer je arbitražni proces koji Hrvatska vodi protiv MOL-a odnosno s ciljem ukidanja dioničarskog ugovora iz 2009. godine pri kraju, i sve se čini da će završiti u korist Hrvatske. U tom će se slučaju upravljačka prava u Ini vratiti na ugovor iz 2003. godine te MOL više neće moći donositi ključne odluke.


Iako je na dnevni red sjednice uprave u srijedu MOL stavio odluku o odobrenju sredstava za modernizaciju rafinerije Rijeka u ovoj i idućoj godini, riječ je samo o, upozoravaju upućeni, sredstvima za projektiranje modernizacije, ne i konačna odluka o njoj. MOL, uvjereni su, modernizaciju Rijeke ne želi niti je planira provesti, a Sisak želi zatvoriti.


– To se ne smije dogoditi niti za to ima ekonomski opravdanih razloga – navodi Predrag Sekulić iz Stožera za obranu rafinerije Sisak. Protiv njega je Ina, kako doznajemo, podnijela kaznenu prijavu jer je prije nekoliko tjedana navodno nelegalno u Graberju Ivaničkom kod Ivanić Grada, zajedno s dvojicom nepoznatih počinitelja, ušao na prostor na kojem je isprobavan utovar sirove nafte u vagone namijenjene prijevozu u rafineriju Rijeka.


Garancija nema


Sekulić je htio to fotografirati, no legitimiran je, zamoljen da ode te je protiv njega, ali tek šest dana od događaja, podnesena kaznena prijava zbog nezakonitog, neovlaštenog ulaska. Riječ je, smatra Sekulić, o izravnom pritisku, koji, kako kaže, nije prvi, a sigurno ni posljednji te najavljuje da sisački radnici neće odustati od namjere da sačuvaju preradu nafte. Bude li potrebno, kaže, boravit će na željezničkoj pruzi i sprečavati utovar koliko god bude trebalo.


I Sekulić naglašava kako ne postoji nikakva garancija MOL-a da će modernizirati Rijeku ako mu se dozvoli gašenje Siska. »Da su hrvatski članovi uprave Ine ostali na sjednici, i donesena odluka o pretvaranju Siska u distributivni centar, to za modernizaciju u Rijeci ne znači ništa, jer nema ni plana ni izračuna, a pogotovo nema garancije za modernizaciju«, kaže Sekulić.


Ministar gospodarstva Tomislav Panenić je sredinom srpnja rekao kako postoje mehanizmi kojima se MOL može spriječiti da naftu namijenjenu Sisku prevozi u Rijeku. O kojim je mehanizmima riječ, nije otkrio, no kazao je kako transporta nafte za Rijeku neće biti.