Ispada da nam nije loše

Novo američko istraživanje Hrvatsku svrstalo među zemlje s visokim blagostanjem. Vjerujete li mu?

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Time je postignut definitivni odmak od susjednih zemalja jugoistočne Europe, no ipak postoji zaostajanje u odnosu na zemlje s kojima smo se donedavno uspoređivali radi tranzicije u tržišno gospodarstvo, poput Češke, Slovačke, Mađarske ili Poljske, navodi Čorak



Prema istraživanju Boston Consulting Grupe (BCG) o procjenama održivog ekonomskog razvoja za 2018. godinu Hrvatska se nalazi na 40. mjestu između 152 zemlje, a rezultat je svrstava u grupu zemalja s visokim blagostanjem.


SEDA (Sustainable Economic Development Assessment SEDA) je alat koji je BCG lansirao 2012. godine, a dizajniran je kako bi omogućio uvid u relativno blagostanje građana neke zemlje i uspješnost država da bogatstvo pretvore u blagostanje, mjereno visinom prihoda, navodi se u priopćenju BCG-a.


Hrvatska je, stoji u priopćenju BCG-a, postigla skor od 64,5 bodova, pa je na SEDA rang listi smještena iza dobrog dijela zemalja koje su 1990.-tih godina prošle tranziciju u tržišno gospodarstvo, pa su je po sposobnosti pretvaranja bogatstva u blagostanje građana pretekle Estonija, Poljska, Češka, Slovačka, Latvija, pa i Mađarska.




Od svih vrijednosti, odnosno dimenzija koje se vrednuju na SEDA skoru, najvišu ocjenu naša je država dobila iz jednakosti, 85,5, dok je najniža ocjena Hrvatskoj dodijeljena za visinu dohotka, tek 30,8.


Nadalje, od iznimno visokih ocjena izdvaja se i 84 boda za ekonomsku stabilnost, 80,9 za zdravstvo, 74 za civilno društvo, zatim 72,6 za infrastrukturu i 65,8 za obrazovanje.


Druga i treća najniža ocjena koju je Hrvatska dobila idu za zaštitu okoliša, 53,8, i za zapošljavanje, 45,6.


Čelnik zagrebačkog predstavništva BCG-a Tomislav Čorak istaknuo je komentirajući rezultate kako Hrvatska prema SEDA skoru spada u grupu razvijenijih zemalja CEE regije i općeniti je rezultat svrstava u grupu zemalja s visokim blagostanjem.


»Time je postignut definitivni odmak od susjednih zemalja jugoistočne Europe, no ipak postoji zaostajanje u odnosu na zemlje s kojima smo se donedavno uspoređivali radi tranzicije u tržišno gospodarstvo, poput Češke, Slovačke, Mađarske ili Poljske. Visoka ocjena za infrastrukturu pokazuje kako se Hrvatska razvija u dobrom smjeru, no da prostora za poboljšanje ima, ukazuje relativno niski rezultat za obrazovanje i zapošljavanje«, navodi Čorak.


Ističe da, sukladno savjetima koji proizlaze iz studije, zemlje koje već uživaju relativno visoku razinu blagostanja, trebaju nastaviti ulagati u obrazovanje i zapošljavanje, što po njemu znači da Hrvatska mora maksimalno raditi na očuvanju postojećih radnih mjesta, kao i otvaranju novih.


»Sve to neće biti moguće bez ozbiljnog ulaganja i u obrazovanje, pogotovo na području novih tehnologija bez kojih građani naše zemlje neće biti pripremljeni na izazove koje donosi globalizacija i stalne tehnološke promjene«, poručio je Čorak.


Inače, od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje je pozicionirana Slovenija, na 21. mjestu sa SEDA skorom od 72,6, odmah iza Velike Britanije i Francuske.