Dogovor pregovarača EP-a

Nove oznake za tehničke uređaje bez ”pluseva”: Energetska učinkovitost od A do G

Irena Frlan Gašparović

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



ZAGREB Za dvije godine kućanski aparati poput hladnjaka ili perilica za suđe nosit će nove oznake energetske učinkovitosti. Umjesto dosadašnjih oznaka, koje su uključivale i znak »+«, nove oznake pokazivat će samo raspon od A do G, pri čemu A znači najmanju, a G najveću potrošnju energije. Plusevi uz oznaku A, kojih je moglo biti i do tri, bit će ukinuti, dogovorili su ovoga tjedna pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća.


Prema priopćenju Europskog parlamenta, kupci bi prve oznake s novom skalom trebali vidjeti u trgovinama najranije krajem 2019. godine. Ljestvica će se ubuduće nadograđivati čim 30 posto proizvoda koji se prodaju na tržištu Europske unije »upadne« u najviši, A razred energetske učinkovitosti.


»Nakon 20 godina, tradicionalne oznake za električne uređaje bit će poboljšane«, izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta Dario Tamburrano.




Europska komisija, pak, ističe da će na ovaj način oznake energetske učinkovitosti postati razumljivije što će pomoći ljudima da budu bolje informirani pri kupnji novih kućanskih aparata. Istraživanja pokazuju da oko 85 Europljana pri kupnji uzima u obzir i energetsku oznaku. Osim jasnije i jednostavnije ljestvice, predviđena je i uspostava javne baze podataka putem koje će kupci moći uspoređivati energetsku učinkovitost uređaja. U Komisiji su uvjereni da, zahvaljujući novim oznakama i ekodizajnu aparata, europska kućanstva ubuduće mogu uštedjeti i do 500 eura godišnje.