Ugostitelji traže jedinstvenu stopu od 10 posto:

Nebulozno: Dva ćevapa s istog roštilja dolaze uz dva različita PDV-a

Alenka Juričić Bukarica

Ionako se mučimo s dvostrukom stopom PDV-a i smatramo da se porez na potrošnju mora ukinuti, a ne povećati, kazao je Ante Mihić



OPATIJA » Povećanje poreza na potrošnju s tri na pet posto za ugostitelje je neprihvatljivo, a gradovi koji su to zatražili kroz Zajednicu gradova neka pogledaju koliko imaju zaposlenih, što se radi i naprave preraspodjelu te namaknu na taj način nedostajuća sredstva, a ne dodatnim porezima. Poručeno je to na 27. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u Opatiji. Okupljeni ugostitelji iskazali su nezadovoljstvo povećanjem ovog nameta kojim lokalne samouprave nastoje pokrpati poračunske rupe nastale Zakonom o porezu na dohodak.


   – Porez na potrošnju plaćaju samo ugostitelji i smatramo da se on mora ukinuti, a ne još više povećavati. Umjesto toga lokalne samouprave moraju naći unutarnje resurse da namaknu taj manjak jer će na ovaj način uništiti obrtnike ugostitelje. Naime, iako je turistička sezona iskazala porast dolazaka i noćenja, uz sadašnje opterećenje i sve veće rashode, danas je vrlo teško opstati, kazao je Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a, dodajući i kako se ugostitelji i dan danas muče s dvostrukom stopom PDV-a, onom od 25 i onom međustopom od 13 posto. S 25 posto PDV-a Hrvatska je u vrhu najviših stopa u Europi, a tako i među konkurentima.


Netransparentno


A i međustopa od 13 posto je veća nego stope koje plaćaju ugostitelji u konkurentskim zemljama. Isto tako, ni dan danas ustvari nije razjašnjeno zbog čega se na hranu koju se iznosi iz objekta plaća 25 posto, a ukoliko se ona konzumira u ugostiteljskom objektu 13 posto. Tako je Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, lijepo ilustrirao ovu nebulozu, kazavši kako je »suludo da dva ćevapa igraju tombolu tko će izaći s roštilja uz PDV od 25, a tko od 13 posto«. Ukazao je i na netransparentnost trošenja novca koji lokalne samouprave prikupljaju spornim porezom na potrošnju.


   – Lokalne samouprave uredno naplaćuju taj porez, ali nemamo nikakve transparentnosti u što se taj novac konkretno troši i što gradovi rade kako bi u konačnici privukli goste koji će onda donijeti ugostiteljima prihod, istaknuo je Ranogajec.Vladi su danas uputili prijedloge i zahtjeve za izmjenom propisa koji se odnose na poreze, obrazovanje i zapošljavanje u ugostiteljstvu i turizmu, čime bi se unaprijedilo njihovo poslovanje. Jedan od glavnih prijedloga je smanjenje stope PDV-a za ugostiteljstvo s 13 na 10 posto, kao i to da se tako snižena stopa PDV-a primjenjuje na sve ugostiteljske usluge jednako.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Ante Mihić na konferenciji za novinare izvijestio je kako se predlaže da inspekcijski nadzor, osim represivnog, ima i edukativni dio, što bi, smatra, potaknulo pravilan rad i kvalitetniju uslugu. Drži da bi nakon uočavanja propusta, inspektori mogli upozoriti i uputiti ugostitelje i druge kako da greške više ne čine, a tek potom ih kažnjavati.


Na upit novinara koji bi njihovi prijedlozi, prema dosadašnjim razgovorima, mogli najprije biti prihvaćeni, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je rekao kako vjeruje da će se promijeniti praksa u vezi s inspekcijskim nadzorom te da su u dijelu obrazovanja i stručne prakse započeli pregovori.


Ocijenio je da bi se u dijelu zapošljavanja u ugostiteljskom i turističkom sektoru, iako se sindikati tome protive, moglo raditi s vaučerima i da bi to pomoglo da poslodavci dobiju kvalitetne djelatnike.