Plaće isplatilo 310 poslodavaca

Nakon objave ‘liste srama’ 2.525 radnika dobilo plaću

Gabrijela Galić

Od 17. srpnja okončani su inspekcijski nadzori kod devet poslodavaca, a protiv sedam poslodavaca i odgovornih osoba podneseni su optužni prijedlozi prekršajnim sudovima jer radnicima nisu isplatili minimalac u propisanom roku



ZAGREB  Lista poslodavaca koji ne isplaćuju plaće u tjedan dana skraćena je za 310 poslodavaca kod kojih je zaposleno 2.525 radnika. Porezna uprava u petak je ažurirala listu poslodavaca koji u prvih pet mjeseci ove godine nisu isplatili plaće svojim radnicima. Prije tjedan dana na listi je bilo 5.619 pravnih osoba koje plaću nisu isplatile za 21.849 radnika (bez poslodavaca koji su se na popisu našli temeljem zapisnika inspektora rada). Do jučer je s te liste skinuto 239 poslodavaca, što znači da su podmirili dugovanja prema 2.286 radnika. Na listi fizičkih osoba bilo je 1.418 poslodavaca kod kojih radi 3.976 radnika. S te liste dugovanja je isplatio 71 poslodavac i to za 239 radnika te su brisani s liste.


Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, pak, izvjestilo je kako je od 17. srpnja do 24. srpnja započeto obavljanje inspekcijskih nadzora kod ukupno 52 poslodavca s popisa Porezne uprave. U navedenom razdoblju okončani su inspekcijski nadzori kod devet poslodavaca, a protiv sedam poslodavaca i odgovornih osoba podneseni su optužni prijedlozi prekršajnim sudovima zbog osnovanje sumnje da su prekršili Zakon o minimalnoj plaći, odnosno radnicima nisu isplatili minimalac u propisanom roku.


»Prema trenutnom stanju u nadzorima koji su još u tijeku, kod još 12 poslodavaca je utvrđeno da radnicima nisu isplatili niti minimalnu plaću, a kod tri poslodavca je utvrđeno da radnicima nisu isplatili minimalnu plaću, niti su im dostavili obračune dugovanih, a neisplaćenih plaća propisanog sadržaja«, navodi ministarstvo rada rada. Dodaje i kako je u tijeku poduzimanje prekršajnih mjera protiv tih poslodavaca temeljem odredbi Zakona o minimalnoj plaći te Zakona o radu, kao i donošenje rješenja kojima se poslodavcima nalaže dostava obračunskih isprava.




Od početka siječnja do konca lipnja ove godine, inspektori rada obavili su ukupno 5.728 inspekcijskih nadzora. U većem broju provedenih nadzora nad primjenom propisa iz radnih odnosa nadzirana je i primjena odredbi na okolnosti isplate minimalne plaće radnicima te dostave obračunskih isprava.  U tom razdoblju, zbog osnovane sumnje u počinjenje ukupno 3.359 prekršaja iz nadležnosti Inspektorata rada, nadležnim prekršajnim sudovima podneseno ukupno 1.356 optužnih prijedloga, izdan 61 prekršajni nalog i 83 obvezna prekršajna naloga te je izrečeno 35 novčanih kazni na mjestu izvršenja prekršaja.


Kada je riječ o isplati zakonski zagarantiranog minimalca, inspektori su utvrdili kako u prvih šest mjeseci ove godine poslodavci nisu isplatili plaću za ukupno 7.315 radnika. Slijedom toga »utvrđeno je postojanje osnovanje sumnje u počinjenje 441 prekršaja« temeljem Zakona o minimalnoj plaći. No, utvrđeno je i kako za ukupno 2.955 radnika poslodavci nisu dostavili obračune dugovanih, a neisplaćenih plaća, čime su počinjenje ukušno 342 povrede odredbi Zakoan o radu. Zbog sumnje u kazneno djelo neisplate plaća, inspektori su nadležnim državnim odvjetništvima podnijeli 24 prijave. Istovremeno je doneseno i 26 rješenja kojima je poslodavcima bila naložena dostava obračunatih, a neisplaćenih plaća.