Kriza brodogradilišta

Nakon 3. maja i Uljanika, problemi i u Končarevom Brodotrogiru. Radnici i dalje bez plaća, pa spremaju štrajk

Orjana Antešić

Foto arhiva

Foto arhiva

Ako plaće ne bude do konca ovog tjedna, radnici će odgovoriti jedino kako mogu – štrajkom. Ovo nije prvi put da zbog problema sa likvidnošću trogirskim brodograditeljima plaća kasni, slično je bilo i u ožujku ove godine



RIJEKA Radnicima trogirskog brodogradilišta ni u utorak nije stigla plaća za srpanj, premda je i u ovom dalmatinskom škveru trebala biti isplaćena do 15. kolovoza. »Leglo« je samo obećanje uprave da će ista biti isplaćena do kraja ovog tjedna, što nam je potvrdio i povjerenik Sindikata metalaca u ovom brodogradilištu Andro Belas koji je s kolegom iz Nezavisnog sindikata bio na sastanku sa upravom.


Belas je dodao kako to neće utjecati na pokrenuti proces mirenja, drugim riječima ako plaće ne bude do konca ovog tjedna, radnici će odgovoriti jedino kako mogu – štrajkom. Ovo nije prvi put da zbog problema sa likvidnošću trogirskim brodograditeljima plaća kasni, slično je bilo i u ožujku ove godine.


Iz Uprave Brodotrogira poslali su, pak, priopćenje od jedne rečenice: “Danas je održan sastanak između Uprave Brodotrogira i predstavnika Sindikata metalaca i Nezavisnog sindikata na kojem su sindikati obaviješteni da će plaća biti isplaćena do kraja ovog tjedna”.




I dok na trogirskom navozu sve više  škripi sa nečim tako osnovnim kao što je isplata plaća, Danko Končar, njegov vlasnik, cijelo vrijeme za javnost figurira kao strateški partner Uljanika odnosno investitor koji bi, uz Vladu, rame uz rame, trebao snositi troškove restrukturiranja koji se procjenjuju, barem prema onom što se prošlog mjeseca poslalo u Bruxelles, na ukupno petstotinjak milijuna eura.