Kriza u Agrokoru

Nadzorni odbor Mercatora: Agrokor nije financijski iscrpljivao tvrtku

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

»NO je pregledao opsežnu dokumentaciju i ustanovio da je Mercatorovo poslovanje u proteklom razdoblju bilo korektno i bez nepravilnosti te da poslovni interesi Mercatora nisu bili oštećeni«, navedeno je u izjavi za javnost Mercatora.



LJUBLJANA – Nadzorni odbor Mercatora u petak je zaključio da između Agrokora i Mercatora nije bilo nezakonitog prelijevanja sredstava, odnosno eventualnog financijskog iscrpljivanja.


O tome se u slovenskim medijima u zadnje vrijeme nagađalo s obzirom na veliku zaduženost hrvatskog koncerna i stanja u kojemu se zbog toga našao.


»NO je pregledao opsežnu dokumentaciju i ustanovio da je Mercatorovo poslovanje u proteklom razdoblju bilo korektno i bez nepravilnosti te da poslovni interesi Mercatora nisu bili oštećeni«, navedeno je u izjavi za javnost Mercatora nakon sjednice.




Među zaključcima prihvaćenim na sjednici navodi se kako izvješće o nabavnoj politici Mercatora i zaključenim ugovorima s vanjskim izvođačima za područje marketinga i investicija, te svi relevantni podaci, osobito revizijski izvještaj tvrtki Deloitte i Ernest&Young konstatiraju da u poslovanju Mercatora nije bilo nepravilnosti.


NO Mercatora je osim toga podržao prijedlog direktora Mercatora Tomislava Čizmića da se jedna od četiriju renomiranih međunarodnih konzultantskih tvrtki angažira kako bi dodatno uspostavila sistem izvještavanja o vezama i operacijama između Agrokora i Mercatora kao tvrtke kćeri.


NO je naložio upravi Mercatora da odmah prouči sve mogućnosti za što brže prebijanje međusobnih obveza između tvrtki iz grupe Mercator i tvrtki iz Agrokora koje nisu dio grupe Mercator, navodi se u priopćenju.


NO je u petak primio i informaciju direktora Mercatora o aktivnostima uprave usmjerenima na zaštitu interesa tvrtke i cijele grupe Mercator, te u vezi s događajima u Agrokoru.


Slovenska vlada u četvrtak je u parlament uputila prijedlog zakona prema kojemu bi se za slučaj insolventnosti Agrokora zaštitili slovenski interesi u Mercatoru, odnosno interesi dobavljača i zaposlenih, te stabilnost financijskog sustava.


Budući da se Mercator u tom zakonu tretira kao »sistemska« tvrtka od socijalne i financijske važnosti za slovensku ekonomiju, zakonski prijedlog predviđa da bi vlada u slučaju da Agrokor postane insolventan i ne može vraćati dugove dobavljačima u upravu tvrtke preko suda imenovala svog člana uprave, odnosno povjerenika koji bi se bavio financijskim vezama koncerna i njegove ovisne tvrtke, radi sprečavanja odljeva sredstava preko jamstava, zajmova, robnih kredita ili na druge načine.


Riječ je, kako pojašnjavaju u slovenskoj vladi, o zakonu koji bi imao preventivnu ulogu, jer stanje u samom Mercatoru nije kritično, a poduzeće djeluje stabilno iako ima oko 900 milijuna eura financijskih obveza. Još se ne zna kad bi točno parlament trebao raspravljati o predloženom zakonskom rješenju koje je već nazvano lex Mercator.