Trgovanje dionicama

Na Zagrebačkoj burzi danas opreznije trgovanje, u glavnom fokusu Agrokor

Hina

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Samo u petak indeksi su pali za gotovo 1,3 posto, a tog prvog dana ponovnog trgovanja dionicama tvrtki iz sastava Agrokora, njihove cijene potonule su između 56 i 89 posto



Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se očekuje oprezno trgovanje, nakon što je Crobex prošloga tjedna pretrpio najveći tjedni gubitak od polovine rujna, pri čemu će investitori pratiti sve vijesti vezane uz Agrokorove kompanije.


Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.


Crobex indeks prošloga je tjedna skliznuo 2,68 posto, na 1.838 bodova, a Crobex10 za 2,86 posto, na 1.080 bodova.




Među sektorskim indeksima, najviše je pala Crobexindustrija, za 12,8 posto, a jedino je Crobexturist ojačao, i to za 0,7 posto.


Redovni promet dionicama iznosio je 41,4 milijuna kuna, što je oko 10 milijuna manje nego tjedan dana prije, no zbog praznika se trgovalo jedan dan manje.


Samo u petak indeksi su pali za gotovo 1,3 posto, a tog prvog dana ponovnog trgovanja dionicama tvrtki iz sastava Agrokora, njihove cijene potonule su između 56 i 89 posto.


»Na domaćem tržištu prošloga tjedna vladao je negativni sentiment. Indeksi su oštro pali, pri čemu je Crobex zabilježio pad od 2,7 posto, što je njegov najveći tjedni pad još od polovine rujna, dok se likvidnost zadržala na višim razinama, unatoč skraćenom tjednu – u prosjeku dnevno dosezala je 10,5 milijuna kuna«, kaže Magdalena Dolenec, mlađa analitičarka tržišta kapitala iz Erste&Steiermaerkische banke.


Kako dodaje, prošlotjedno trgovanje diktiralo je nekoliko događaja – u utorak je bio krajnji rok za objavu financijskih izvješća kompanija za treće tromjesečje, pri čemu su i Agrokorove kompanije objavile svoje rezultate, tako da je krajem tjedna nastavljeno trgovanje njihovim dionicama, nakon šest mjeseci obustave.


Dionicom Leda ostvaren je u petak najveći promet, 6,8 milijuna kuna, a cijena joj je potonula za 82,8 posto, na 603,07 kuna.


Još veći pad cijene, za 89,06 posto, na 5.999 kuna, zabilježila je dionica Jamnice, kojom je ostvaren promet od oko 960 tisuća kuna.


I ostale dionice iz sastava Agrokora zabilježile su debele minuse. Tako je dionici Zvijezde cijena snižena za 80,8 posto, na 380 kuna, Belja za 69 posto, na 2,47 kuna, a Vupika za 56,4 posto, na 8 kuna.


Pritom je nešto veći promet imala tek dionica Belja, 115 tisuća kuna, dok su dionicama Zvijezde i Vupika ostvareni skromni prometi od tek 1,5, odnosno 1,2 tisuće kuna.Znatnije su potonule i cijene dionica Petrokemije, za 51 posto, te Vira, za 17 posto.

U fokusu investitora protekloga su tjedna bile i dionice Valamar Rivijere, s prometom od 8,1 milijun kuna. Cijena im se spustila 3,8 posto, na 44,10 kuna.


Znatniji promet, gotovo 5 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom HT-a, uz pad cijene za 1,89 posto, na 169,24 kune. Tako se njome ponovno trguje ispod 170 kuna po prvi put od svibnja ove godine.


Prometom se također istaknula i dionica Arena Hospitality grupe kojom je protrgovano za 3,2 milijuna kuna, uz rast cijene od 3,5 posto, na 471 kunu, nakon što je ta grupa objavila konsolidirani kvartalni izvještaj.


Od 77 dionica kojima se prošloga tjedna trgovalo, njih 18 zabilježilo je rast cijene, četiri stagnaciju, a 55 pad.


Najveće dobitnice bile su turističke dionice, pri čemu je dionica HUP-a Zagreb poskupila 5,3 posto, a Turisthotela za 1,6 posto.


»Investitori će nastaviti pratiti sve vijesti vezane uz događanja oko Agrokora, a s obzirom da je početak tjedna, danas se očekuje oprezno trgovanje«, zaključuje Dolenec.