Prilika za ulagače

Na Invest forumu predstavljene mogućnosti ulaganja u PGŽ: EPK 2020. i urbana aglomeracija okosnice razvoja

Marinko Glavan

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Na tragu smo da prije ostalih krenemo u investiranje u znanje. Kreativne i nove industrije, povezane sa znanošću, donose veću dodanu vrijednost, kvalitetniji život i veći rast BDP-a, naglasio je župan Zlatko Komadina, dodajući kako to ne znači odustajanje od razvoja proizvodnih djelatnosti



Projekt urbane aglomeracije Rijeka i Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. godine predstavljeni su ulagačima u sklopu 5. Invest foruma, održanog u opatijskom hotelu Royal, kao potencijalno najznačajnije prilike za ulaganje, ali i za budući razvoj Rijeke i okolice.


Invest forum u organizaciji gradova Rijeke i Opatije, Primorsko-goranske županije, HGK-a te vladine Agencije za investicije i konkurentnost i ove je godine na jednom mjestu okupio investitore, gospodarstvenike, financijske institucije, diplomatska predstavništva te lokalnu i regionalnu vlast, s ciljem da se predstave mogućnosti ulaganja u županiji, ali i poduzmu mjere za poboljšanje investicijske klime, uz naglasak na znanosti kao pokretaču gospodarskih aktivnosti.


Župan Zlatko Komadina istaknuo je da su na području županije pojačane investicije u turizam, u luke nautičkog turizma, farmaceutsku industriju, sport te u objekte u poslovnim zonama, a cilj je ojačati ulaganja u znanje, temeljeno na novim tehnologijama.


– Na tragu smo da prije ostalih krenemo u investiranje u znanje. Kreativne i nove industrije, povezane sa znanošću, donose veću dodanu vrijednost, kvalitetniji život i veći rast BDP-a – naglasio je župan Zlatko Komadina, dodajući kako to ne znači odustajanje od razvoja proizvodnih djelatnosti. – U suradnji Grada i Sveučilišta priprema se novi centar tehnologija, a za klasične proizvodne djelatnosti imamo industrijske zone Kukuljanovo i Miklaviju, a raspolažemo i kvalitetnim i stručnim kadrovima – rekao je Komadina.


Predstavljen PoslovniPuls, novi prilog Novog lista


Na Invest forumu je predstavljen PoslovniPuls, prilog Novog lista koji donosi vijesti i obrađuje teme iz gospodarstva, financija, bankarskog sektora, investicija i poduzetništva. U prvom broju, uz sam Invest Forum obrađene su i teme oporavka gospodarstva na krilima povećane potrošnje, Industrijske zone Kukuljanovo, europskih natječaja, proizvodnje drvenih kuća u Gorskom kotaru i brojne druge, a zajedno s PoslovniPulsom predstavljen je i posebni prilog Osobne financije s temama ušteda na dnevnoj razini, investicijskog zlata, mirovinskih fondova i ostalih tema vezanih uz vođenje osobnog »računovodstva«.– Strategija razvoja županije, prije svega, stvaranje konkurentnog gospodarskog okruženja, a u smislu kvalitete života njenih građana. Da bi se razvijalo gospodarstvo, da bi poduzetnici ulagali logično je da institucije kao što su Obrtnička i Gospodarska komora, Županija i naš Novi list, ali i drugi mediji zapravo zajednički rade na planu informiranja, na planu davanja ideja i edukacije čitatelja. Ljudi zapravo kada komuniciraju međusobno, kada vide primjere dobre prakse, kada vide dio regulative koja treba ili ne treba, daleko drukčije gledaju na stvari – nisu sami. Hvala svima koji su uključeni u taj projekt, a Novom listu čestitam na inicijativi, rekao je tim povodom župan Zlatko Komadina.


Kao glavnu zapreku poboljšanju ulagačkog ozračja i bržoj realizaciji investicija vidi izostanak decentralizacije.


– Kada bi se sve ključne dozvole i dokumenti izdavali na razini gradova, općina i županije, siguran sam da bi bili puno brži i učinkovitiji, a ulagačima bi mogli jamčiti sigurnost – rekao je Komadina.


Nužne reforme


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasak također stavlja na industriju znanja i nove tehnologije, budući da zbog prostornog ograničenja u samom gradu postoje relativno skromne mogućnosti razvoja velikih industrijskih pogona, a okosnicu razvoja grada u idućih pet godina čine projekti Urbane aglomeracije, EPK-a i novog KBC-a.


– Zajedno sa sveučilištem posvećujemo se razvoju novih industrija, a središnje mjesto je nekadašnja Inina rafinerija Mlaka o kojoj pregovaramo s Inom oko razvoja Znanstveno-tehnologijskog parka kao mjesta znanstvenog istraživanja, ali i komercijalne proizvodnje – rekao je Obersnel.Urbanu aglomeraciju i EPK vidi kao mogućnost za brži razvoj navedenih industrija, uz izdašno sufinanciranje EU-a koji je za projekt urbane aglomeracije već osigurao 50 milijuna eura.

– EPK je izazov ne samo s aspekta kulture, već i mogućnost stvaranja drugačijeg gospodarskog okruženja kroz razvoj inovativnih industrija i uređenje dijelova grada – rekao je Obersnel.


On smatra da Hrvatska treba cjelovitu reformu zakonodavstva i poreznu reformu.


– Država je prenormirana. Imamo previše različitih institucija koje donose važne odluke, pa postaju smetnja i problem za bržu realizaciju projekata – zaključio je Obersnel.


Privatni sektor


Konkretne mogućnosti ulaganja u urbanoj aglomeraciji okupljenima je predstavio riječki pročelnik za urbanizam Srđan Škunca.



Ulagači traže stabilnost i otvorena vrata


Predsjednica HUP-a Gordana Deranja istaknula je da poduzetnici od Vlade očekuju stabilnost i ispunjavanje obećanja:– Poduzetnici od države očekuju prije svega ono što je najavljivano u predizbornom programu, a to je rasterećenje gospodarstva, no još je važnije ukidanje administrativnih barijera, prenormiranosti zakona, te resterećenje kroz uplate u državni proračun i cjelovitu poreznu reformu. Od lokalne uprave očekuju da im otvore vrata za ulaganja i da procedure budu brže, kako bi poduzetnici osjetili da su važni i dobrodošli u sredinu u koju ulažu, kazala je Deranja.


– Ulagači se mogu uključiti posebno na području uređenja zapuštenih industrijskih i vojnih područja. Jedno od najzanimljivijih je svakako područje »Rikarda Benčića«, gdje je dio prostora predviđen za razne namjene u sklopu projekta EPK i gradskih sadržaja, ali ima prostora i za hotelske i poslovne sadržaje. Posebno zanimljivo je i područje bivše rafinerije Mlaka. Već godinu dana pregovaramo s Inom o budućoj namjeni tog neiskorištenog prostora u gradu, koji vidimo kao Znanstveno-tehnologijski park, u kojemu će se razvijati i komercijalni sadržaji, sve u suradnji sa Sveučilištem, rekao je Škunca.


U vrlo dinamičnom izlaganju o projektu Europske prijestolnice kulture riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar predstavio je bitne komponente samog projekta koji je, kako je istaknuo, usko vezan i uz projekt gradske aglomeracije, što otvara mogućnosti za ulagače.


– Prvenstveno na području start-up inkubatora, ali ne start-up tvrtki koje će egzistirati radi poticaja, nego stvarati nove proizvode i vrijednosti. Tu su i brownfield investicije na nekadašnjim industrijskim područjima, posebno na dragocjenom potezu koji spaja slatku i slanu vodu, od kanjona Rječine, preko Delte, sve do Molo longa, koji sada služi isključivo kao improvizirana šetnica – rekao je Šarar, koji uz 20 milijuna eura osiguranih za ovaj projekt očekuje i barem tri milijuna eura investicija iz privatnog sektora.


– Europska prijestolnica kulture iz korijena će promijeniti međunarodni imidž Rijeke. Očekujemo i ulaganja na prostoru »Benčića«, na brodu Galeb gdje je 1.000 četvornih metara namijenjeno privatnim ulagačima. Velika su očekivanja i od inovativnih medijskih partnerstava, pored inkubatora za start-upove, ali i od turizma. Čak je Maribor, gdje projekt EPK nije iz raznih razloga izveden baš najbolje, zabilježio osam puta veću turističku potrošnju, tako da i Rijeka u sklopu EPK ima veliku šansu u turizmu – zaključio je Šarar.


Na forumu je predstavljeno i novo izdanje Kataloga investicija županije koji obuhvaća osamdeset i jedan razvojni projekt, čija ukupna vrijednost premašuje iznos od 8,7 milijardi eura.