portugal - dobra prilika za posao

NA PUTOVANJU S PREDSJEDNICOM Hrvatske kompanije traže poslove u Lisabonu

Hina

foto: wikipedia

foto: wikipedia

Hrvatska je izvezla proizvode za 57,9 milijuna eura a uvezla robe vrijedne 27,4 milijuna eura čime je ta zemlja jedna od rijetkih država s kojom Hrvatska ima trgovinski suficit.



LISABON – U Portugalu, jednoj od rijetkih zemalja u koju Hrvatska više izvozi nego uvozi, održan je u petak portugalsko-hrvatski gospodarski forum na kojem oko stotinjak hrvatskih i portugalskih tvrtki razgovaralo o međusobnoj suradnji i mogućim zajedničkim poslovima u bivšim portugalskim kolonijama.


Gospodarstvenici dviju zemalja sastali su se u Lisabonu tijekom posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović toj državi na obali Atlantskog oceana.


“Hrvatska i Portugal imaju odlične odnose na političkom planu, a cilj ove posjete je da se ta odlična suradnja preslika i na gospodarstvo. S obzirom na nisku robnu razmjenu od nešto više od 85 milijuna eura, jedini smjer u kojemu možemo ići jest prema gore i zato smo danas tu“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), Luka Burilović.




U 2017. je obujam robne razmjene s Portugalom iznosio 85,3 milijuna eura što je 14-postotni rast u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci HGK-a.


Hrvatska je izvezla proizvode za 57,9 milijuna eura a uvezla robe vrijedne 27,4 milijuna eura čime je ta zemlja jedna od rijetkih država s kojom Hrvatska ima trgovinski suficit.


Hrvatska uglavnom izvozi proizvode od kože, čarape, lijekove i strojeve za obradu gume i plastike, a glavni uvozni proizvodi iz Portugala su nepremazani papir i karton, gume te svinjsko meso.


“Naše dvije zemlje nemaju dovoljno razvijene gospodarske odnose. No, uz postojeće potencijale možemo biti komplementarni, međusobno se nadopunjavati i surađivati na trećim tržištima. Primjerice Portugal za Hrvatsku može biti vrata prema zemljama portugalskog govornog područja, a Hrvatska za Portugal vrata u jugoistočnu Europu“, poručila je Grabar-Kitarović.


Portugal i Hrvatska, koje je posljednjih godina pogodila gospodarska kriza, u vrhu su EU-a po stopi nezaposlenosti zajedno s Grčkom, Španjolskom i Ciprom.


Branimir Ružojčić iz pulske tvrtke Tema koja se specijalizirala za električni pogon brodova kaže kako oni već godinama posluju na globalnom pa tako i portugalskom tržištu.


“Portugalski poslovni partneri traže korektnost i profesionalnost, vrlo su otvoreni, imaju taj primorski mentalitet, ali su vrlo korektni po pitanju narudžbi i plaćanja. Obrazovani su i tehnički potkovani, tako da nikakvih problema u uspostavljanju poslovnih odnosa nismo imali. Naš prvi kontakt s kupcem u Portugalu je bio prije tri godine, a u zadnjih godinu dana smo realizirali isporuku četiri sustava što je dosta značajno jer se radi o putničkim brodovima od preko dvaeset metara“, izjavio je Ružojčić.


Dario Marenić iz tvrtke Elda, proizvođača tekućina za električne cigarete, naglasio je kako su na portugalskom tržištu prisutni preko pet godina i da očekuju povećanje udjela na njemu. “Cilj nam je iskoristiti dobre veze naših portugalskih partnera sa njihovim bivšim kolonijama, uključujući i Brazil, kako bi se dodatno izvozno proširili“, kaže je Marenić.


Iz HGK-a poručuju da potencijal za jačanje suradnje postoji na području trgovine sirovinama, poluproizvodima i proizvodima u drvnoj industriji, petrokemiji i elektroindustriji.


“Portugal je zainteresiran za ulaganja u hrvatski turizam i turistički marketing, izgradnju golf terena i turističke infrastrukture. Graditeljstvo, izgradnja sustava za korištenje prirodnih izvora energije i sektor zaštite okoliša također su od interesa za ulaganja u Hrvatsku, a valja spomenuti i mogućnosti suradnje u joint venture projektima u području graditeljstva i infrastrukturnih projekata u bivšim portugalskim afričkim kolonijama i jugoistočnoj Europi“, priopćio je HGK.


Srđan Javorčić iz splitske tvrtke CiO Nekretnine kaže da je poslovni forum bio vrlo uspješan, s velikim brojem portugalskih tvrtki koje su pokazale interes za hrvatsko tržište. “Mi smo fokusirani na ulaganje u nekretnine u Hrvatskoj, u izradu novih turističkih kompleksa, pretežito hotelijerstvo. Od portugalskih kompanija smo dobili jako pozitivne reakcije, pozvali smo ih kod nas i nadam se da ćemo u sljedećem razdoblju zaključiti i neke konkretne dogovore“, dodao je.


U agenciji Alan, pak, nadaju se prodaji oružja Portugalcima. “S obzirom da je ovo naš prvi ovakav nastup, iznimno sam zadovoljan. Predstavili smo hrvatsku obrambenu industriju i naše proizvode. S obzirom da su obje zemlje u NATO-u i EU-u, očekivanja su nam vrlo velika. Portugalcima su najzanimljivije naše jurišne puške, pištolji, kacige i druga zaštitna oprema. Vrlo sam optimističan po pitanju buduće suradnje“, kazao je Milan Knežević, član uprave agencije Alan.


Gospodarska delegacija je u sklopu službenog posjeta predsjednice Grabar-Kitarović posjetila luku Lisabon, jednu od najprometnijih kontejnerskih luka na europskoj atlantskoj obali, poduzetnički inkubator StartUp Portugal, vinariju Bacalhôa – Vinhos de Portugal te tvrtku Navigator, najvećeg svjetskog proizvođača papira.