Eko akcije

Zelena čistka obuhvatila podmorje u Baški i poluotok Sulinj

Mladen Trinajstić

Poluotok Sulinj očistili su članovi MO Čižići

Poluotok Sulinj očistili su članovi MO Čižići

Mjerodavni se moraju ozbiljno zapitati koji je pravi razlog da se tolika količina raznog otpada baca u prirodu, najvjerojatnije od strane posjetitelja i vikendaša na njihovom odlasku iz naše općine – kaže Marino Turčić iz Čižića



DOBRINJ/BAŠKA Ekološka akcija Zelena čistka ove je godine na području Dobrinjštine u djelo provedena pod radnim nazivom »Očistimo Sulinj 2018« i to stoga što je »predmet ordiniranja« zauzetih, ekološki nastrojenih volontera bio upravo poluotok Sulinj. Vrijedna ekipa čistača sastavljena od dvadesetak članova Društva za športsku rekreaciju Čižići i Mjesnog odbora Čižići u nekoliko je sati na širem područja Sulinja prikupila i zbrinula čak 20-ak kubičnih metara raznog otpada ilegalno deponiranog u taj prekrasni kutak prirode. Posla za ekologe bilo je i uz »šumsku cestu« koja od Čižića vodi prema Omišlju.


– Na žalost, stanje koje smo ondje zatekli nikako se ne može ocijeniti zadovoljavajućim. Mjerodavni se moraju ozbiljno zapitati koji je pravi razlog da se tolika količina raznog otpada baca u prirodu, najvjerojatnije od strane posjetitelja i vikendaša na njihovom odlasku iz naše općine – ustvrdio je, rezimirajući tijek i učinke Zelene čistke, Marino Turčić, predsjednik Društva, upitavši se jesu li silne količine otpada detektirane ovog vikenda uz spomenutu prometnicu jasan znak da i bezbroj puta pohvaljeni otočni sustav zbrinjavanja otpada ipak ima svojih manjkavosti, ili da barem ima prostora za njegovu daljnju nadgradnju.





Globalna akcija čišćenja nije zaobišla niti Bašku gdje je, u suradnji Županijske lučke uprave Krk i Turističke zajednice Općine Baška, organizirana ekoakcija čišćenja podmorja u luci Baška. Pozivu za sudjelovanjem u akciji organiziranog čišćenja podmoraja bašćanske luke, doznajemo od Ivane Kovačić, direktorice TU TZO Baška, odazvali su se članovi Ronilačkog centra Squatina Baška, KPA »3. maj« iz Rijeke, SPD Luben iz Bakra i ŠRD Škrpina iz Baške. Cjelodnevni rad više od tridesetero (pod)morskih čistača rezultirao je punim kontejnerom različitog otpada izvučenog s morskog dna.


– Osim što su u ovoj prilici dali svoj doprinos povezivanju sporta i ekologije, sudionici ove hvalevrijedne globalne akcije dali su nemali doprinos jačanju svijest o potrebi i važnosti očuvanju mora, značaju ekologije, ali i održivog razvoja turizma – napomenula je čelnica bašćanskog TZ-a, ustvrdivši da je prirodna baština osnov identiteta Baške, odnosno temelj razvoja njenog turizma kao i budućeg upravljanja destinacijom.