Imaš barku, imaš jedro – prijavi se

Saznajte nova pravila po kojima će se jedriti na ovogodišnjoj Fiumanki

Boris Perović

Ured regate izradio je nova pravila jedrenja.

Ured regate izradio je nova pravila jedrenja.

Ured regate izradio je nova pravila jedrenja. Osnovna načela su sportski duh, fer jedrenje i poštivanje pravila o izbjegavanju sudara na moru



Od samog početka najvažnije pravilo Fiumanke je ono – važno je sudjelovati! O tome govori njezin i slogan i činjenica da je besplatna za sve sudionike. Organizaciju ne podupiru jedriličari svojim kotizacijama, startninama, nego pokrovitelji i sponzori kroz profesionalno razrađene sponzorske pakete jer glavni cilj organizatora bio je i ostao približiti jedrenje i omogućiti jedrenje svima, bez obzira na financijske mogućnosti i veličinu jedrilice.



Još jedna novost Fiumanke koja će označiti novu stranicu njezine povijesti, novi je prijelazni pokal. Prošle godine, nakon tri uzastopne pobjede, u trajno vlasništvo preuzeo ga je nitko drugi, do brat Davora Perovića, začetnika i predsjednika Organizacijskog tima Fiumanke. I kako to obično biva u obitelji, istovremno nagrađen, bio je i svojevoljno kažnjen, pa je u čast svojih pobjeda odlučio financirati izradu novog pokala na kojemu će se ispisivati, vjerujemo, duga Fiumankina budućnost. I ovaj je, kao i onaj prethodni, izradio Atelier Rogić čija je misao vodilja da elementi od kojih se pokal izrađuje, budu elementi koji se koriste na jedrilici – drvo, konop, inoks, mesing i naravno, ono po čemu je Atelier Rogić poznat – jedra od posebno obrađenog stakla. Impresivan pokal, impresivnih je dimenzija – 70 cm visok, 40 cm širok i 26 cm dubok, a teži punih 15 kg.





Fiumanka, iako ima sva obilježja regate, nije samo regata, ona je više od toga, ona je praznik mora i nema izražen samo sportski, nego i promotivni karakter, zato se pod okriljem Hrvatskog jedriličarskog saveza teško i snalazila. Naplaćivati svojim sudionicima nešto u ime Saveza, organizatorima besplatne regate nije bilo jednostavno, niti u duhu manifestacije. Unazad dvije godine Fiumanka je bila kažnjena ozbiljnim iznosom za veći dio jedrilica koje su na njoj sudjelovale jer nisu imale vinjetu koju je od vlasnika krstaša tražio HJS. Prošle godine to je na sreću izbjegnuto uz izjave sudionika Fiumanke o pravu sudjelovanja na jednoj regati bez vinjete, ali bilo je jasno da tu nema budućnosti za Fiumanku i da je njezino mjesto negdje drugdje.


Od ove godine Fiumanka i njezin Jedriličarski klub Maxi postali su članom Hrvatskog saveza sportske rekreacije »Sport za sve«, samim time na Fiumanki se prestaju primjenjivati pravila nacionalnog jedriličarskog saveza i ISAF-a. Ured regate izradio je nova pravila jedrenja po kojima će se jedriti na Fiumanki i njezinim ostalim regatama. Nova Pravila jedrenja kreirana su za rekreativna jedriličarska natjecanja, uzimajući u obzir sve faktore koji utječu na sigurnost plovidbe. Osnovna načela su sportski duh, fer jedrenje i poštivanje pravila o izbjegavanju sudara na moru. U pravilima su objašnjeni osnovni termini i osnovna prava prednosti prolaza koja se ne razlikuju od međunarodnih jedriličarskih pravila, ali su posjednostavljena i svedena na deset osnovnih članaka.



Atelier Rogić će za ovogodišnju Fiumanku izraditi još jedan novi pokal kojim će se obilježiti tužnih deset godina od tragične pogibije Zvonimira Bezića. Bio je prvi pobjednik Fiumanke, a često je baš na Fiumanki nastupao okupljajući najmlađe perspektivne jedriličare u svojoj posadi, trudeći se prenositi na njih svoje veliko iskustvo, ljubav prema jedrenju i svom kraju. Od ove godine, Fiumanka u suradnji s jedrarijom One Sails pokreće Victory Fiumanka Cup, memorijal Zvonimira Bezića, čijim će budućim pobjednicima ovaj pokal biti namijenjen, a osvojit će ga najmlađa posada u regatnoj grupi krstaša koja uspješno završiti regatu.



Ovim se Fiumanka želi približiti zaljubljenicima u jedrenje koji se ne žele profesionalno natjecati nego uživati u rekreativnom nadmetanju. Pravila će kontrolirati i provoditi »Tim za jedrenje« koji je ujedno regatni i sudački odbor, kako se to u klasičnim pravilima naziva. Najvažniji članak pravila je članak 10. »Izbjegavanje sudara« koji kaže: »Svi brodovi dužni su izbjeći sudar kad god je to moguće! Prednost prolaza nije opravdanje za uzrokovanje sudara.«


Važno je napomenuti da sudionici regata Fiumanke više ne podliježu pravilima nacionalnog jedriličarskog saveza (verifikacije, vinjete, reklamiranja), već samo osnovnom pravilu Fiumanke: Imaš barku, imaš jedro – prijavi se!