SAMOPLOVI

Rolls-Royce počeo razvijati sustav za autonomno brodarenje, budućnost pripada bodovima bez posade

P. N.

RR je najavio da će do 2025. godine proizvesti prekooceanski brod bez posade

RR je najavio da će do 2025. godine proizvesti prekooceanski brod bez posade

Iz Rolls-Roycea su nedavno objavili da stupaju u partnerski odnos sa američkim IT gigantom, Intelom kako bi zajedničkim snagama razvili sustav koji bi omogućio korištenje broda bez posade.



RIJEKA Nakon Norvežana koji su već krenuli u proizvodnju samoplovnih teretnih brodova i Rolls-Royce se pohvalio da razvijaju sustav za autonomno brodarenje i navigaciju morem još od početka ovog desetljeća, piše portal vozim.hr  čiji tekts prenosimo u cijelosti.


Iz Rolls-Roycea su nedavno objavili da stupaju u partnerski odnos sa američkim IT gigantom, Intelom kako bi zajedničkim snagama razvili sustav koji bi omogućio korištenje broda bez posade. Uz to najavljuju da planiraju do 2025. godine pustiti u pogon svoj prvi prekooceanski brod bez posade. Unatoč tome što praktički svi brodovi imaju razne sustave motrenja okoline, kako pod vodom tako i na površini, potrebna je umjetna inteligencija koja će povezati postojeće i nove sustave motrenja u funkcionalnu cjelinu.





Rolls-Royce, koji se odvojio od istoimene marke superluksuznih automobila, predstavio je svoj inteligentni sustav motrenja i opažanja za plovila s posadom. Na taj način u sigurnim i kontroliranim uvjetima testiraju novu tehnologiju koja se zasniva na brojnim senzorima, kamerama i radaru koje pak nadgleda centralni računalni sustav.


– Radi se zapravo o očima i ušima broda – kazao je Kevin Daffey, glavni čovjek za inteligenciju ovog brodskog sustava. Sustav je u mogućnosti prepoznati prepreke i druga plovila te na prvi znak detekcije šalje automatizirano upozorenje posadi broda na kojem se testira.


Intel, kao jedno od najjačih svjetskih imena u području računalne tehnologije, zaslužan je za najsuvremenija memorijska i procesorska rješenja koja se trebaju nositi s enormnom količinom podataka na dnevnoj bazi.


Koristeći radarsku tehnologiju, Rolls-Royceov sustav motrenja automatski prepoznaje i klasificira okolne brodove bilo da se radi o jahtama, tankerima, teglenicama, čamcima ili nečem drugom. Pored sposobnosti da prepoznaje okolinu i objekte koji se nalaze u njoj, ovaj sustav omogućava bolju vidljivost (putem sustava motrenja) u lošim vremenskim uvjetima.



Navigacija u priobalnim vodama i lukama predstavlja dodatni izazov za postojeći sustav „Inteligentne svjesnosti“ kako ga naziva Rolls-Royce. No zahvaljujući računalima potpomognutim brojnim senzorskim sustavima koji mjere točnu udaljenost broda od prepreka, pristajanje broda u luku daleko je jednostavnije nego bismo pomislili.


Sustav se trenutno testira na nekoliko brodova, među kojima je i trajekt u Japanu. Prema očekivanjima iz Rolls-Roycea, unutar dvije godine možemo očekivati prvu komercijalnu primjenu sustava u daljinski upravljanom brodu.


Značajan aspekt u postavljanju ovakvog sustava na noge te njegove potpune implementacije jest legislativa, kako državna tako i ona međunarodna. Upravo iz tog razloga, u početku se sustav namjerava staviti u primjenu u priobalnim teritorijalnim vodama kako bi se dalo vremena politici da uredi i postavi pravila nove igre na svjetskim morima.