Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
28. siječnja 2020.
Novo izvješće

Ogroman potencijal: Oceani bi mogli proizvoditi šest puta više hrane nego danas

Ogroman potencijal: Oceani bi mogli proizvoditi šest puta više hrane nego danas
Ogroman potencijal: Oceani bi mogli proizvoditi šest puta više hrane nego danas
Autor:
Objavljeno: 21. studeni 2019. u 9:04 2019-11-21T09:04:00+01:00

Primjenom tehnoloških rješenja i boljim upravljanjem oceani bi mogli proizvoditi šest puta više hrane nego što proizvode danas, kažu znanstvenici u izvješću u kojem posebno zagovaraju uzgoj školjkaša.

Autori izvješća predviđaju da bi oceani mogli priskrbiti više od dvije trećine proteina životinjskog podrijetla od količine koju UN-ovi stručnjaci za hranu procjenjuju da će biti potrebna za prehranu čovječanstva u budućnosti.

Općenito uzgoj hrane iz oceana ima manji utjecaj na klimu nego poljodjelstvo, a k tomu nije podložno nekim ograničenjima kao što su zemlja i voda.

Hrana iz mora visoko je nutritivna, sadrži bitne vitamine, minerale i masne kiseline, navodi se u izvješću koje su znanstvenici predstavili u utorak na simpoziju o ribarstvu u Rimu u sklopu UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

»Ocean ima velik, neotkriven potencijal da pomogne nahraniti svijet idućih desetljeća, a to je moguće realizirati tako da otisak na okoliš bude manji od onog što ga proizvode drugi izvori hrane«, objasnio je voditelj studije Christopher Costello.

»Ako provedemo brze i dalekosežne promjene u načinu na koji upravljamo industrijom eksploatacije mora i pritom očuvamo njegove ekosustave, možemo ojačati dugoročnu sigurnost hrane i egzistenciju milijuna ljudi«, rekao je.

Izvješće je objavljeno u vrijeme kada raste zabrinutost zbog pretjeranog izlova ribe, a što je kombinacija nekoliko faktora među kojima su protuzakonito ribarenje, subvencije za ribarstvo, uporaba pogrešnih ribolovnih alata i opreme te degradacija okoliša.

Provedbom reforma, smatraju znanstvenici, moguće je povećati ulov za 20 posto u odnosu na današnje brojke te za 40 posto u odnosu na predviđen budući izlov.

Napominju da najveći potencijal leži u širenju uzgoja školjkaša poput dagnji, vongola i jakobovih kapica.

One mogu pomoći i u tome da se poboljša kvaliteta vode.

Znanstvenici pozivaju na provedbu daljnjih istraživanja potencijala proizvodnje hrane iz mora.

Postoje i studije koje govore da bi neke morske alge mogle smanjivati emisiju metana, a koji je posljedica stočarstva. Metan je jedan od plinova s učinkom staklenika odgovornih za globalno zatopljenje.

Izvješće je nastalo na inicijativu šefova 14 vlada nazvanu Visoki panel za održivo gospodarstvo oceana, a svrha je tog poticaja staviti ocean u vrh globalne agende.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze