Ekološko poslovanje

Njemački brodari prelaze na goriva s niskim udjelom sumpora

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Prema novim IMO-vim standardima udio sumpora u gorivu neće smjeti prelaziti razinu od 0,5 posto. Trenutno je limit sedam puta veći

HAMBURG – Njemački brodari planiraju prijeći na goriva s niskim udjelom sumpora kako bi ispoštovali nove standarde zaštite okoliša, pokazalo je u četvrtak istraživanje udruge VDR.Prema rezultatima istraživanja za koje u VDR-u napominju da nije reprezentativno, 80 posto članica udruge planira prijeći na goriva s niskim udjelom sumpora do početka iduće godine i stupanja na snagu novih ekoloških standarda Međunarodne organizacije za pomorstvo (IMO).

Prema novim IMO-vim standardima udio sumpora u gorivu neće smjeti prelaziti razinu od 0,5 posto.


Trenutno je limit sedam puta veći.


Brodarima preostaje da biraju između goriva s niskim udjelom sumpora, instaliranja pročistača za uklanjanje sumpornih spojeva iz ispuha odnosno prijelaza na ukapljeni prirodni plin (LNG).




Pročistači stoje nekoliko milijuna dolara i trenutno ih koristi više od 11 posto kompanija obuhvaćih istraživanjem.


Daljnjih šest posto koristi dizel s udjelom sumpora od 0,1 posto, zbog propisa koji su na snazi za brodove u Sjevernom moru i na Baltiku, te u lukama. Udio onih koji koriste LNG vrlo je mali.


Brodari okupljeni u VDR-u pribojavaju se da neće moći u cijelosti prenijeti troškove tranzicije na klijente, navodi dpa.