Čisto more, čisto srce

Jedrilicom iz Šibenika do Brazila kako bi ukazao na štetnost plastike u moru

Hina

Dražen Grgić/H. JELAVIĆ/PIXSELL

Dražen Grgić/H. JELAVIĆ/PIXSELL

Te dvije točke, objasnio je Dražen Grgić, nisu izabrane slučajno, jer riječ je o vjerojatno dva najljepša pomorska nacionalna parka na svijetu čijim se simboličnim povezivanjem želi potaknuti svijest javnosti na očuvanje mora.



ŠIBENIK Šibenčanin sa zagrebačkom adresom Dražen Grgić sam će isploviti iz Šibenika 29. rujna na Dan grada jedrilicom do Brazila, najavio je u subotu na konferenciji za novinare u šibenskoj uvali Vrnaža i objasnio kako svoj pothvat posvećuje očuvanju mora od onečišćenja plastikom. Grgić svojom akcijom »Čisto more – čisto srce« želi istaknuti važost očuvanja mora i morske flore i faune od štetne plastike koja pluta i raspada se u morima svijeta ugrožavajući živi svijet u moru i ljude, a tu su akciju poduprli Grad Šibenik i Turistička zajednica grada. 


Na Dan grada Šibenika, 29. rujna, Grgić će sam isploviti iz Šibenika preko kornatskog arhipelaga do otočja Fernando de Noronha ispred obale Brazila i natrag. Te dvije točke, objasnio je Grgić, nisu izabrane slučajno, jer riječ je o vjerojatno dva najljepša pomorska nacionalna parka na svijetu čijim se simboličnim povezivanjem želi potaknuti svijest javnosti na očuvanje mora. Kako je rekao, planira se vratiti kući do kraja godine.


– Otplovit ću do Brazila kako bih privukao pažnju javnosti na ovaj problem i nadam se da će svi koji budu pratili moj put čuvati naše more, paziti da plastika ne završi u moru, smanjiti upotrebu jednokratnoga plastičnog otpada i razmišljati o očuvanju Jadrana, koje nam je Bogom dano i od kojega ova država zapravo živi – rekao je Grgić, koji je po struci liječnik.




Šibenski gradonačelnik Željko Burić rekao je da će biti najsretniji kada će dočekati povratak svoga kolege, prijatelja i poznanika Dražena Grgića.


– Divim mu se na hrabrosti, a osim što ukazuje na veliki problem, njegova akcija velika je promocija Šibenika. Plovit će brodom koji se zove sv. Mihovil, a taj je svetac zaštitnik i Šibenika i nacionalnoga parka na brazilskom otočju do kojeg će doploviti. Mogu mu samo poželjeti sretan put i još sretniji povratak – istaknuo je gradonačelnik Burić.


Za većinu ljudi koji nisu u nautici, potez Dražena Grgića je na granici ludosti, dodao je direktor Turističke zajednice Šibenika Dino Karađole, ali samim time njegova je poruka još snažnija.


– Ovo je jedna ekološka akcija, a poruka očuvanja mora i oceana od plastike vrlo je važna stvar. Osim toga, Dražen je naš Šibenčanin koji će svojim činom promovirati ime svoga grada i države te spojiti dva nacionalna parka. Turistička zajednica grada Šibenika daje mu punu podršku – izjavio je Karađole.