Kakva slučajnost

Australska policija pronašla jedrilicu nakon osam godina plutanja

P. N.

Riječ je o jedrilici Wild Eyes kojim je Amerikanka Abby Sunderland pokušala postati najmlađa osoba koja će sama oploviti svijet. Nije joj uspjelo zbog oluje koja je polomila jarbol. Osam godina poslije, brod je pronađen, a Abby je ponovno doživjela šok



ADELAIDE Australska policija pronašla je jedrilicu nakon osam godina plutanja svjetskim morima. Brod koji je plutao prevrnut uz obale otoka Kangaroo identificiran je kao “Wild Eyes” kojim je Amerikanka Abby Sunderland pokušala postati najmlađa osoba koja će sama oploviti svijet. Nije joj uspjelo zbog oluje koja je polomila jarbol. Osam godina poslije, brod je pronađen, a Abby je ponovno doživjela šok, piše portal morski.hr.


Brod je uočen iz zrakoplova za praćenje tuna oko 11 NM južno od zaljeva Vivonne, otok Kangaroo oko 12.30 sati u ponedjeljak 31. prosinca. Policijski helikopter (PolAir) poslan je u potragu, zajedno s dva komercijalna ribarska plovila koji su se nalazili u blizini.





Brod je kasnije identificiran kao jedrilica ‘Wild Eyes’, koji je bio napušten prije osam godina usred Indijskog oceana. Jedrilica je nastradala u oluji 10. lipnja 2010., na pola puta između obale Zapadne Australije i Afrike u Indijskom oceanu, dok je Amerikanka Abby Sunderland pokušavala postati najmlađa osoba koja će sama oploviti svijet. Spašavanje je koordinirala Australska agencija za pomorsku sigurnost, da bi je naposljetku 12. lipnja spasila francuska ribarska brodica.


Jahta je zarasla školjkama, natpis na njoj je izgreban i izblijedio, a jarbol se zbog nevremena otkinuo.


Obitelj je Abby kupila jedrilicu godinu dana prije nego će se upustiti u ovu avanturu. Nekoliko sati nakon što su je spasili, Abby je na Facebooku napisala kako “ne može preboljeti činjenicu da više nikad neće videti svoju jedrilicu”. Mjesec dana kasnije, nakon povratka kući u Kaliforniju, izjavila je da brod vjerojatno nikad više neće biti pronađen.


Neposredno prije toga, njen je brat Zac postao prva osoba mlađa od 18 godina koja je samostalno oplovila svijet, pa je i ona želela napraviti isto. Mnogi su kritizirali njene roditelje što su joj dozvolili tako rizičnu avanturu, ali je Abby rekla da njene godine nemaju nikakve veze sa olujom koja se dogodila i da se to moglo dogoditi bilo kome.



– Srce mi je stalo. Vratila su mi se sva sjećanja, kako ona lijepa, tako i užas koji sam preživjela. Bilo je nevjerojatno ponovo vidjeti moju jedrilicu poslije toliko vremena. Izgledala je pomalo zastrašujuće, ali to se moglo i očekivati nakon toliko godina – rekla je Abby koja danas ima 25 godina, a prenosi portal morski.hr.