Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
17. siječnja 2020.
Potencijal rasta

Moody's donio novu procjenu hrvatskog rejtinga. Što kažu o hrvatskim šansama?

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 28. travanj 2019. u 9:33 2019-04-28T09:33:47+02:00

Špekulativni rejting potvrđen, ali je i poboljšana prognoza. Moody's izdvaja pozitivan utjecaj raspleta krize u Agrokoru, a potporu rastu trebala bi pružiti intenzivnija reforma mirovinskog sustava

RIJEKA Nakon što je Standard & Poor's krajem ožujka, nakon više od šest godina, vratio rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju, »BBB-/A+«, zahvaljujući poboljšanju stanja u proračunu i gospodarskom oporavku, stigla je i Moody's-ova najnovija procjena. Agencija Moody's potvrdila je međutim špekulativni rejting Hrvatske »Ba2«, s tim da je poboljšala prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno utjecati na izglede za rast hrvatskog gospodarstva.

Izazovi i ograničenja

Sažeto, kao pozitivne faktore hrvatskog gospodarstva u Moody's-u su spomenuli proračunski višak, bolje stanje u proračunu, smanjenje javnog duga, pokrenutu mirovinsku reformu, od čijeg intenziviranja, čini se, puno očekuju, te rasplet krize u Agrokoru. Pozitivne efekte na rast Hrvatska bi trebala ostvariti i vezano uz kandidaturu za ulazak u eurozonu. No, u dijelu u kojem obrazlažu potvrdu špekulativnog rejtinga Moody's ukazuje na neke izazove i ograničenja, a to su prije svega nizak potencijal rasta, manji nego u usporedivim zemljama, stopa zaposlenosti ispod EU-a, starenje stanovništva i iseljavanje, niska bruto ulaganja, te s time povezana slaba apsorpciju fondova EU-a, kao i vrlo visok udio duga nominiran u inozemnoj valuti.

Detaljnije, u Moody's-u kažu da je Hrvatska 2017. ostvarila proračunski višak od 0,8 posto BDP-a, a pozitivan zamah potvrđen je 2018., iako je višak smanjen na 0,2 posto BDP-a, najvećim dijelom zbog aktivacije državnih jamstava za Uljanik. Moody's ukazuje i na poboljšano stanje u proračunu, te spominje kontinuirano smanjenje javnog duga koji bi se, prema njegovoj procjenu, u idućoj godini mogao smanjiti na 70 posto BDP-a.

Fiskalnu održivost sustava trebala bi u srednjoročnoj perspektivi poduprijeti i reforma mirovinskog sustava, provedena krajem 2018., navode. U Moody'su izdvajaju i pozitivan utjecaj na rejting raspleta krize u Agrokoru, kojim je, kako navode, uklonjen značajan izvor neizvjesnosti za gospodarstvo i potencijalni izvor novog zaduživanja za državu.

Napominju da je od 2015. hrvatski BDP u prosjeku rastao 2,9 posto godišnje, a rast aktivnosti trebao bi se po procjenama Moody'sa nastaviti i u idućim godinama, iako nešto sporijim tempom zbog izazovnijeg međunarodnog okruženja, po prosječnoj stopi od 2,4 posto u ovoj i idućoj godini. Potporu gospodarskom rastu trebala bi po Moody'su pružiti osjetno intenzivnija reforma mirovinskog sustava, koja bi trebala pozitivno utjecati na tržište rada, a pozitivne efekte na rast Moody's očekuje i od službene kandidature Hrvatske za članstvo u eurozoni. Turizam je pak bio ključan element oporavka hrvatskog gospodarstva i proteklih je 10 godina bilježio robustan rast te bi trebao poduprijeti gospodarstvo i u predstojećem razdoblju.

Niska ulaganja

Obrazlažući dakle potvrdu špekulativnog rejtinga Ba2, u Moody'su ističu da je hrvatsko gospodarstvo maleno i da rast podliježe oscilacijama. Dodaju i da je njegov potencijal za rast relativno malen u usporedbi s onime sličnih zemalja. Navode da su participacija na tržištu rada i stopa zaposlenosti ispod prosjeka EU-a kao i da te probleme dodatno pogoršava starenje populacije i iseljavanje nakon pristupa Hrvatske EU-u, predviđajući da se ti trendovi vjerojatno neće mijenjati u bliskoj budućnosti.

Dodaju i nisku razinu bruto ulaganja, koja je po njima u uskoj vezi s »povijesno niskom razinom javnih ulaganja«. Rezultat je, po Moody's-u slaba apsorpcija fondova EU-a, koja bi se u iduće dvije godine ipak trebala poboljšati. Među razlozima za potvrdu špekulativnog rejtinga navode i povišenu razinu duga iskazanog udjelom u BDP-u i vrlo visok udio duga denominiranog u inozemnoj valuti.
I agencija Fitch hrvatski investicijski rejting drži u kategoriji špekulativnog, s ocjenom BB+ i pozitivnim izgledima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.