Potpredsjenik vlade u Bruxellesu

Mimica: Ukinuće “mobilnih poreza” ako operateri investiraju u sektor

Hina

Povjerenica Kroes je krajem prošlog mjeseca poslala pismo hrvatskoj vladi u kojem je izrazila sumnju da uvođenje tzv. »mobilnog poreza« nije u skladu s europskim zakonima.



BRUXELLES –  Europska povjerenica za digitalni razvoj Neelie Kroes dobila je u petak od potpredsjednika hrvatske vlade Nevena Mimice uvjerljiva objašnjenja da je svrha naknada za pružanje usluga u mobilnim mrežama potaknuti operatere da investiraju u tom sektoru i da će te naknade biti brzo ukinute, izjavio je glasnogovornik Komisije Ryan Heath.


»Komisija je izrazila stajalište da te naknade nisu u skladu s europskom pravnom stečevinom, ali smo dobili vrlo pozitivan odgovor da će one vjerojatno biti kratkoročne i da je svrha tih naknada potaknuti operatere da izađu s investicijskim planovima za budućnost. Budući da to nije u skladu s acquisom, mi moramo u okviru pretpristupnog monitoringa tražiti da to pitanje bude riješeno i dobili smo uvjeravanja da će biti riješeno, dakle dobar i plodan sastanak«, rekao je Heath, glasnogovornik povjerenice Kroes.


Potredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica u petak je razgovarao s povjerenicom Kroes o pitanju naknade za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim mrežama, nakon što je ona u pismu potkraj prošlog mjeseca istaknula da taj porez nije u skladu s europskom pravnom stečevinom. Trošarine od šest posto koje plaćaju mobilni operateri u Hrvatskoj od prihoda od glasovnih usluga i SMS-a uvedene su još u ljeto 2009. i trebale su važiti do 1. siječnja ove godine. Nova je vlada odlučila ponovno uvesti taj porez od 1. veljače.




Mimica je nakon sastanka izjavio da je jedini cilj uvođenja tih naknada bio »potaknuti ulaganja, dobiti uvjerljive investicijske planove, a ne samo pisma namjere, što je jedan od operatera već i napravio«, a takvi planovi se uskoro očekuju i od druga dva operatera.


Glasnogovornik Heath je priznao da »možda i ne postoji formalna obveza« za Hrvatsku da bude usklađena s europskom pravnom stečevinom prije nego što postane članicom, ali da se razgovora o tome da ovo pitanje bude riješeno i prije članstva. 


Hrvatska vlada je spremna razgovarati s mobilnim operaterima u Hrvatskoj o ukidanju naknade za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim mrežama čim od njih dobije uvjerljive planove za investicije u širokopojasnu infrastrukturu, izjavio je Mimica.


– Očekujemo i od druga dva operatera da iznesu jasne investicijske planove i čim se to dogodi, a mi smo u stalnim kontaktima s njima, tada ćemo razgovarati o načinu i vremenu ukidanja ove naknade«, rekao je Mimica nakon sastanka s povjerenicom za digitalne tehnologije Neelie Kroes.


Povjerenica Kroes je krajem prošlog mjeseca poslala pismo hrvatskoj vladi u kojem je izrazila sumnju da uvođenje tzv. »mobilnog poreza« nije u skladu s europskim zakonima.


Trošarine od šest posto koje plaćaju mobilni operateri u Hrvatskoj od prihoda od glasovnih usluga i SMS-a uvedene su još u ljeto 2009. i trebale su važiti do 1. siječnja ove godine. Nova je vlada odlučila ponovno uvesti taj porez od 1. veljače.


»S povjerenicom Kroes razgovarali smo o širem kontekstu uvođenja posebne naknade za mobilne operatere i dogovorili smo se da to bude jedna od tema koje ćemo i jedni i drugi pratiti u okviru procesa monitoringa. Mi smo obrazložili razloge za uvođenje te posebne naknade, prvenstveno s namjerom da potaknemo investicije u digitalni sektor, u širokopojasnu infrastrukturu, što je i dio ispunjavanja obveza iz Europske digitalne agende.


Nadam se da ćemo u vrlo kratkom roku nastaviti ove konzultacije, ali u drugom okviru, u kojem ćemo s mobilnim operaterima u Hrvatskoj imati već utvrđene investicijske planove, koji će onda omogućiti i drukčije reguliranje pitanja posebnih naknada«, rekao je Mimica.


Mimica je rekao da se ovdje ne radi o uskom pitanju poštivanja europskih pravila, koje će Hrvatska u potpunosti poštivati kada postane članicom, niti o fiskalnom pitanju, nego isključivo o poticanju ulaganja.


Na pitanje u kakvoj je vezi zahtjev da se Hrvatskoj ukinu antidampinške carine, koje je EU uvela za bešavne cijevi iz Hrvatske, s pitanjem naknada za mobilne operatere, Mimica je rekao da očekuje da se EU i u tom pitanju već sada postavi prema Hrvatskoj kao punopravnoj članici, onako kako se postavlja kod pitanja poreza za mobilne operatere.