Ćosićpromex

Mijo Ćosić ponovo blokirao račun 3. maja, pa zapanjeno priznao: ‘Vjerujte, za ovo nisam ni znao’

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Mijo Ćosić tvrdi da nije znao za ovu ovrhu jer da je sve išlo preko odvjetničkog ureda koji zastupa njegovu tvrtku te da ne želi naštetiti riječkom škveru, iako i sam ima financijskih problema. Ćosić je ponovo podsjetio kako je s krahom i slomom Uljanik grupe ostao kraći za više od 14 milijuna kuna svojih potraživanja.



RIJEKA – Račun »3. maja« jučer ujutro završio je u blokadi. Prema onome što smo kratko i na brzinu uspjeli doznati od direktora riječkog brodogradilišta Edija Kučana, opet je u pitanju tvrtka Ćosićpromex s kojom su trećemajci već prošli istu epizodu u listopadu prošle godine.


Premda je bilo dogovoreno i isplaćeno mu je 15 posto od potraživanja, kao što je unisono riješeno s dobavljačima i ostalim kooperantima riječkog škvera, Ćosićpromex učinio je paralelni slalom i preko Općinskog suda u Opatiji pokrenuo ovršni postupak.


Povlači ovrhu​?


Iz »3. maja« odgovorili su tako da su uložili žalbu na rješenje o ovrsi, a zatražili su i odgodu do okončanja žalbenog postupka. Sud je to tada prihvatio tako da je već drugi dan račun riječkog brodogradilišta bio deblokiran. No, kako se žalbeni postupak nastavio, očito je da je Ćosićpromex opet došao do pravne osnove za ovrhu. ​​Osim šture izjave i potvrde direktora Kučana, bilo kakvu drugu konkretniju informaciju iz brodogradilišta bilo je nemoguće dobiti.




Zato nam se javio vlasnik Ćosićpromexa Mijo Ćosić koji nam je rekao neka slobodno napišemo da će povući ovrhu, ako ne tijekom jučerašnjeg dana, onda najkasnije u ponedjeljak. Dodao je da je isto obećanje dao i direktoru Kučanu. Ćosić tvrdi da nije znao za ovu ovrhu jer da je sve išlo preko odvjetničkog ureda koji zastupa njegovu tvrtku. Potvrdio je da se sada radi o zadarskom sudu, na koji je u međuvremenu delegiran ovaj predmet.


Ukupna potraživanja Ćosićpromexa prema riječkom škveru bila su blizu 6,8 milijuna kuna, to je ono što su priznali u »3. maju«, dok Ćosić kaže kako je taj dug, kada se uračunaju i kamate, veći od osam milijuna kuna. Tvrdi da ne želi naštetiti »3. maju« i u nekoliko je navrata kazao kako će dati nalog da se ovrha povuče.


​Dužan državi​


​No, isto tako istaknuo je kako je u nemogućoj situaciji s obzirom na to da mu je Porezna uprava zbog duga blokirala imovinu. ​Prema podacima Porezne uprave i zadnjem, javno objavljenom popisu dužnika iz listopada prošle godine, Ćosićeva tvrtka dugovala je blizu 7,7 milijuna kuna, najviše po osnovi neplaćenog PDV-a – 6,7 milijuna kuna dok je s konta poreza na dobit imao dug od oko 850.000 kuna.


Kao jedan od većih kooperanata domaćih brodogradilišta, za što je nekad slovio, Ćosić je ponovo podsjetio kako je s krahom i slomom Uljanik grupe ostao kraći za više od 14 milijuna kuna svojih potraživanja.


S obzirom na to da je račun riječkog brodogradilišta do kraja jučerašnjeg radnog vremena ostao blokiran, u ponedjeljak će se definitivno znati hoće li Mijo Ćosić ostati iza svojih riječi i povući ovrhu. Inače, idući tjedan trećemajcima bi trebale biti isplaćene i plaće.