Poslom u Bruxellesu

Marić komentirao prijetnju “blago nervoznih dobavljača Agrokora” da će prestati s isporukama robe

Hina

foto Davor Kovacevic

foto Davor Kovacevic

Kao ministar financija i kao građanin Republike Hrvatske isticati ću da nije dobra situacija dok god ima ijedan poslodavac koji ne isplaćuje plaće i da treba učiniti sve da ta pojava ne samo smanji nego i u potpunosti ukloni, rekao je Marić



Problem neisplate plaća treba do kraja ukloniti, izjavio je u utorak u Bruxellesu ministar financija Zdravko Marić, kazavši da je lista neisplatitelja plaća instrument koji stvara negativni reputacijski učinak na tvrtke koje na takav način posluju.


 Plaće u Hrvatskoj ne isplaćuje ukupno 937 poslodavca koji zapošljavaju 3.930 radnika, pokazuju najnoviji, ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje obračuna od siječnja do ožujka ove godine, a koji tri mjeseca uzastopno nisu isplatili plaće.


“Ta lista ima učinka. Na početku, kada se započelo s objavom lista, imali smo preko 7.000 poslodavaca koji nisu isplaćivali plaće, a danas je taj broj ipak smanjen. Sigurno je da ću kao ministar financija i kao građanin Republike Hrvatske isticati da nije dobra situacija dok god ima ijedan poslodavac koji ne isplaćuje plaće i da treba učiniti sve da ta pojava ne samo smanji nego i u potpunosti ukloni”, rekao je Marić.




 “Smisao objavljivanja tih lista jest stvoriti negativnu reputaciju za sve one koji misle tako poslovati”, dodao je.


Objava popisa poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće omogućena je Zakonom o porezu na dohodak, kojim je propisano da Porezna uprava temeljem prikupljenih podataka na obrascu JOPPD može na svojim mrežnim stranicama objaviti popis poreznih obveznika/poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim obrascima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.


Na upit da komentira prijetnju dobavljača Agrokora da će prestati s isporukama svoje robe ne ispune li se njihovi zahtjevi, Marić je rekao da se “blagu nervozu dobavljača treba adekvatno adresirati s obzirom da je pred nama turistička sezona”, gdje kompanije u sustavu koncerna Agrokor imaju važnu ulogu u opskrbi kompletnog ugostiteljstva u Hrvatskoj.


Marić je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica EU-a, na kojem se, između ostaloga, razgovaralo o mehanizmu za rješavanje sporova kod oporezivanja poduzeća u prekograničnom poslovanju unutar jedinstvnog europskog tržišta.