Predani u ruke moćnih trgovačkih lanaca

Mali trgovci protiv Milinovićeva zakona: Zabrana izlaganja cigareta ide u prilog Tvornici duhana Rovinj

Branko Podgornik

Hajka protiv izlaganja cigareta kod nas traje već dvije godine, a osobno mislim da ju je inicirao TDR, tvrdi Renato Perica, vlasnik Smokinga, lanca malih trgovina



Ministarstvo zdravstva nedavno je predložilo zakonsku zabranu izlaganja cigareta na policama prodavaonica, smatrajući da će to ograničenje pomoći u borbi za smanjenje pušenja u Hrvatskoj, osobito kod malodobnih osoba. Ako cigarete nisu na vidiku, manji su izgledi da će ljudi za njima posegnuti – to je, otprilike, deklarativni motiv onih koji duhanske proizvode žele sakriti od pogleda prolaznika.


  Tu novost u nacrtu Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda, međutim, žestoko kritiziraju mali trgovci u Hrvatskoj. Ako Vlada usvoji tu zabranu, »bit će to dodatni udarac na ionako ugrožene male trgovce«, tvrde u Savezu udruga malih trgovaca. Uvjereni su da će biti najveća žrtva zabrane izlaganja cigareta u kioscima, jer oko 50 posto zarade ostvaruju upravo na duhanskim proizvodima.


  – Izgleda da nema kraja nastojanjima Vlade i njenih štićenika da unište male trgovce i sve predaju u ruke velikih i moćnih trgovačkih lanaca, priopćio je Savez. Njegov predsjednik Boris Listeš tvrdi da su mali trgovci prikupili tisuću potpisa na peticiju kojom će od premijerke Kosor i Vlade zatražiti da ne prihvati zabranu izlaganja cigareta.   

Usporedba s alkoholom


Zakon ministra Darka Milinovića napao je i Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovaca pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, nazivajući ga ishitrenim i nepromišljenim. I on smatra da će to naškoditi malim trgovinama, a istodobno neće smanjiti potrošnju cigareta, nego ojačati crno tržište. Zbog toga su Danska i Švedska, kaže, odbile takav potez, jer im argumenti za zabranu izlaganja cigareta nisu bili dovoljno uvjerljivi.




  S time se slažu i velike svjetske duhanske kompanije – British American Tobacco i Philip Morris – koje su putem svojih predstavništva u Hrvatskoj također kritizirale zakon. Upozoravaju da bi zabrana izlaganja cigareta, uza sve navedeno, spriječila konkurenciju među duhanskim proizvođačima, Tvrde da to ide u prilog Tvornici duhana Rovinj: njezini su proizvodi u Hrvatskoj najpoznatiji, jer TDR drži više od 70 posto domaćeg tržišta.



Natjerati male trgovce da sakriju legalnu robu, koju prodaju, siguran je put prema njihovom ubrzanom propadanju koje je posljednjih nekoliko godina već ionako dramatično. Dobro su to razumjele mnoge zemlje koje su odustale od zabrane izlaganja cigareta. Samo je jedna zemlja u EU uvela tu ekstremnu mjeru – Irska, a posljedice te mjere vrlo su upitne i ispod svih očekivanja, osim kada je u pitanju rast crnog tržišta koji u Irskoj doseže već 30 posto ukupne potrošnje, tvrdi Savez udruga malih trgovaca.



  – Hajka u protiv izlaganja cigareta kod nas traje već dvije godine, a osobno mislim da je tu zabranu inicirao upravo TDR, tvrdi Renato Perica, vlasnik Smokinga, lanca malih trgovina u Hrvatskoj. »Izlaganje cigareta nije njihova promidžba, jer bi prema tom kriteriju u prodavaonicama trebalo zabraniti i izlaganje alkoholnih pića. Nijedna smjernica EU ne govori u prilog zabrani izlaganja cigareta, već se u borbi protiv pušenja traže preventivne mjere«, upozorava Perica. Uvođenje takve zabrane, kaže, preusmjerilo bi prodaju cigareta prema velikim trgovcima, zatvorilo brojne male trgovine i povećalo broj nezaposlenih.


  Zabranu izlaganja cigareta uvelo je, zasad, pet zemalja: Irska, Norveška, Island, Australija i Kanada. Njima se pridružila i Velika Britanija, ali je uvela prijelazno razdoblje od pet godina, u kojem se trgovci moraju prilagoditi zabrani. Zagovornici zabrane tvrde da je pridonijela smanjenju pušenja. Primjerice, Island je zabranu uveo 2001., kada je u toj zemlji pušilo više od 18 posto mladih u dobi od 15 do 18 godina, a već 2007. taj se broj smanjio na 11 posto. Od 2002. godine, kada je Kanada zabranila izlaganje cigareta, broj malodobnih pušača smanjio se s 29 na 19 posto. U tom smislu, čini se da TDR podupire Milinovićev zakon.   

Sukob oko rabata


– Duhanskoj industriji zasigurno ne ide u prilog antipušačka kampanja, kao ni stalan, drastičan rast trošarina. No, TDR poštuje zakone koji uređuju duhansku problematiku i koje Hrvatska usklađuje sa zakonodavstvom EU-a, rekao nam je Predrag Grubić, glasnogovornik Adris grupe i TDR-a. »Što se, pak, tiče najnovije inicijative Ministarstva zdravstva, možemo tek pretpostaviti da je motiv zaštita potrošača, posebno onih najmlađih, te usklađivanje zakonskih odredbi sa standardima u razvijenim europskim zemljama. Ako izmjene budu usvojene, TDR će ih, kao i dosad, dosljedno poštovati«, tvrdi Grubić.


  Nije nepoznato da se TDR smatra da mali trgovci u Hrvatskoj govore u interesu stranih duhanskih kompanija. Otkako je počeo sukob TDR-a i malih trgovaca oko visine rabata, oni u svojim kioscima prodaju uglavnom strane cigarete. Dok mali trgovci strahuju da će im veliki u Hrvatskoj preoteti posao, TDR strahuje da će ga na hrvatskom i regionalnom tržištu istisnuti velike duhanske kompanije, u usporedbi s kojima rovinjska tvornica izgleda poput patuljka.


  Istini za volju, TDR je nesmiljenoj konkurenciji na domaćem tržištu postao izložen prije dvije godine, kada je Vlada povisila trošarine na domaće cigarete i izjednačila ih s trošarinama na uvozne. Ostale nove članice EU više su štitile svoje tvornice duhana od Hrvatske, pa su trošarine postupno izjednačavale u prijelaznom roku od dvije do sedam godina nakon ulaska u EU. Hrvatska je izvela neobičan potez: te je trošarine izjednačila četiri godine prije ulaska države u EU. Konkurenciji, kojoj je TDR na domaćem izložen već dvije godine, mali trgovci, obrtnici i ostala mala poduzeća u Hrvatskoj morat će se, po svemu sudeći, prilagođavati idućih godina – a to nikome neće biti lako.