Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Danas objava

Makroekonomisti očekuju da je industrijska proizvodnja prošli mjesec ipak rasla

Ilustracija NL
Ilustracija NL
Autor:
Objavljeno: 29. svibanj 2018. u 6:58 2018-05-29T06:58:26+02:00

Od kraja prošle godine industrijska je proizvodnja vrlo nestabilna, pa je u posljednjih pet mjeseci pala u njih četiri. Pritom je u ožujku skliznula za 1,7 posto na godišnjoj razini

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u utorak izvješće o industrijskoj proizvodnji u Hrvatskoj u travnju, a većina makroekonomista očekuju njezin rast nakon pada u ožujku.

Od tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih dvoje očekuje rast proizvodnje u travnju do 2,9 posto na godišnjoj razini, dok jedan očekuje pad od 1,6 posto.

Od kraja prošle godine industrijska je proizvodnja vrlo nestabilna, pa je u posljednjih pet mjeseci pala u njih četiri. Pritom je u ožujku skliznula za 1,7 posto na godišnjoj razini.

»Pad proizvodnje zabilježen prethodnih mjeseci, isključujući veljaču, rezultat je prije svega problema te izostanka uspješnog restrukturiranja poduzeća koja su ili su bila u državnom vlasništvu. Istovremeno, rast zaliha gotovih proizvoda, pogotovo u segmentu proizvoda za široku potrošnju, također ukazuje na mogući pad proizvodnje u travnju«, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

S druge strane, proizvodnju bi mogla podržati relativno snažna domaća potražnja, zahvaljujući rastu plaća. Pozitivno bi mogla utjecati i inozemna potražnja, s obzirom na nastavak rasta najvećih europskih gospodarstava.

»Povećana domaća potražnja vjerojatno je pozitivno utjecala na razinu industrijske proizvodnje. Najznačajniji rizici za domaću industriju ostaju restrukturiranje Agrokora i gubitaša u državnom vlasništvu te rizik od pogoršanja međunarodnog okruženja zbog mogućeg trgovinskog rata«, navodi se u anketi Hine.

U prva tri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 0,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, znatno sporije u odnosu na 1,9-postotni rast u cijeloj prošloj godini.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.