Danas izbor

Kuštrak, Ferdelji, Burilović i Hodak kandidati za predsjednika HGK

Branko Podgornik

Teško je reći koji kandidat ima najviše izgleda za izbor, iako mnogi mediji prednost daju Damiru Kuštraku, bivšem predsjedniku Hrvatske udruge poslodavaca, koji danas u Agrokoru obavlja dužnost izvršnog potpredsjednika za izvozna tržišta



ZAGREB Hrvatska gospodarska komora na današnoj bi sjednici trebala izabrati novog predsjednika u sljedeće četiri godine mandata. Članovi skupštine HGK-a birat će prvog čovjeka između četiri kandidata, koje im je upravni odbor Komore predložio nakon javnog natječaja provednog u veljači. To su Damir Kuštrak, Vladimir Ferdelji, Luka Burilović i Zlatko Hodak, prema informacijama iz Komore.


Teško je reći koji kandidat ima najviše izgleda za izbor, iako mnogi mediji prednost daju Damiru Kuštraku, bivšem predsjedniku Hrvatske udruge poslodavaca, koji danas u Agrokoru obavlja dužnost izvršnog potpredsjednika za izvozna tržišta. Izgleda ima i Vladimir Ferdelji, koji je 25 godina bio direktor uspješnog izvoznog poduzeća Elektrokontakt, a već dulje vrijeme pokazuje spremnost za obavljanje javnih dužnosti. 


Ne treba potcijeniti ni Zlatka Hodaka koji je članovima Komore i poslovnoj zajednici poznat kao direktor Klastera proizvođača auto-dijelova, osnovanog pri HGK-u. Četvrti kandidat Luka Burilović dolazi iz Vinkovaca, a sada obavlja dužnost predsjednika uprave županjske Sladorane. Radi se, dakle, o trima Zagrepčanima i jednom Slavoncu. Svi su oni iskusni profesionalci, a prije izbora iznijet će članovima Skupštine svoj program rada Komore, koja je za ovu godinu ukinula doprinose i smanjila članarine, pa će njezini prihodi biti oko 25 posto manji nego lani. 




Današnju sjednicu vodit će Sabina Škrtić, koja već tri i pol mjeseca privremeno obavlja dužnost predsjednice Komore, nakon uhićenja bivšeg predsjednika Nadana Vidoševića. Škrtić je najavila da će se nakon izbora novog predsjednika vratiti na dužnost zamjenice ministra gospodarstva. 


Za predsjednika Komore kandidiralo se 17 osoba, među kojima je upravni odbor probrao i predložio četvoricu spomenutih. Uz njih, na natječaj su se javili Vlado Adrić, Tihomir Domazet, Marko Grubišić, Željko Ivančević, Ante Jerković, Goran Jurum, Ivan Malić, Dalibor Marijanović, Marin Pucar, Milan Račić i Rudolf Stracaboško. Upravni odbor je obavio prethodne razgovore sa svim tim kandidatima, osim s Davorom Poljakom i Miodragom Radićem, koji se na razgovor nisu odazvali, izvijestila je Komora.