Europska energetska zajednica

Kopač: Terminal na Krku i Transjadranski plinovod »apsolutni prioritet« za EU

Hina

Ugovorom o uspostavi Energetske zajednice koji je stupio na snagu 2006. godine države-članice preuzele su obvezu uspostaviti zajedničko tržište električne energije i plina koje će funkcionirati po standardima tržišta energije EU



SARAJEVO – Terminal za ukapljeni plin na Krku uz Transjadranski plinovod (TAP) dva su najvažnija projekta za opskrbu Europe tim energentom i oba će biti realizirana, izjavio je u ponedjeljak za sarajevski »Dnevni avaz« Janez Kopač, direktor tajništva europske Energetske zajednice, koja okuplja 27 država koje su ujedno članice Europske unije, uključujući Hrvatsku, te zemalja jugoistoka Europe kao i Ukrajinu te Moldaviju.


»LNG terminal na Krku bit će sagrađen i to je nedvojbeno«, kazao je Kopač za list.


Ugovorom o uspostavi Energetske zajednice koji je stupio na snagu 2006. godine države-članice preuzele su obvezu uspostaviti zajedničko tržište električne energije i plina koje će funkcionirati po standardima tržišta energije EU.


Kopač je pojasnio kako je na tom tragu TAP postao »apsolutnim prioritetom« i za Europsku uniju nakon što je Rusija odustala od izgradnje plinovoda »Južni tok«.Transjadranski plinovod je projekt kojim bi se do europskog kontinenta plin transportirao iz nalazišta u Azerbajdžanu, čime bi se ujedno smanjila ovisnost EU o rukom plinu.

Riječ je o projektu vrijednom 36 milijardi dolara čija bi gradnja trebala početi iduće godine, a trajala bi pet godina.


Plinovodom dugim oko 870 kilometara plin s područja Kaspijskog mora transporirao bi se preko Grčke do Italije.


Uz to bi se gradio i Jadransko-jonski plinovod pravcem od Splita prema Albaniji, koji bi se također spojio s TAP-om i predstavljao i glavni pravac za opskrbu plinom jugoistoka europskog kontinenta.