Ekonomski stručnjaci ne očekuju čuda od odlaska hrvatske delegacije u Peking

Kineske investicije su poput Jetija – nitko ih nije vidio

Irena Frlan Gašparović

Kineski pristup investicijama je geopolitički, a Hrvatska je u tom kontekstu preslab partner. Moguće je realizirati neke sporadične investicije, ali ne i državne, smatra ekonomist Damir Novotny. Svaki je investitor dobro došao, ali ako država već sprema, »desant na Peking« onda bi se trebala oboružati informacijama s terena, ističe gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić



ZAGREB/RIJEKA » Očekivano, ali s upitnim rezultatima – tako, ukratko, ekonomski stručnjaci komentiraju najavljenu političku i gospodarsku »ofenzivu« prema Kini u okviru koje će jednu od vodećih svjetskih sila, u razmaku od svega nekoliko tjedana, posjetiti čak četiri hrvatske delegacije.



  Prvi će u smjeru Kine u sklopu najavljene gospodarske ofenzive hrvatskih gospodarstvenika krenuti predstavnici Klastera poljomehanizacije, čije je sjedište u Osijeku. U prvom rujanskom tjednu, u petmilijunskom gradu Hefei, sjedištu pokrajine Anhui u istočnom dijelu Kine, sudjelovat će na 7. gospodarskom forumu o kooperaciji i suradnji Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Ali za Željka Erkapića, direktora ovog najuspješnijeg hrvatskog klastera, to je samo nastavak prošle godine započete kineske priče.   – Za razliku od tada kada smo Hrvatsku predstavljali samo kroz dva predstavnika klastera, ove je godine posjet dobio dimenziju više jer će 15-ero članu ekipu koja će izlagati i na pratećem sajmu, predvoditi Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, kazuje Erkapić. Uz osječke članice Klastera – OLT i Eurometal na sajmu poljoprivredne profilacije izlagat će i predstavnici domaćeg prehramenog sektora – Kraš, Podravka, Zigante, ali i Erdutski vinogradi. (D. Ku.)


Planovi hrvatske strane pritom su prilično ambiciozni: spominje se, primjerice, da bi se Kini moglo ponuditi da ulaže u modernizaciju pojedinih zračnih luka ili da bi im se ponudilo korištenje gospodarskih zona pod bitno povoljnijim uvjetima u odnosu na sadašnje. Sve su to dobre namjere, no za konkretne rezultate potrebno je više, smatraju ekonomski stručnjaci.


Poticati ulaganja iz EU




– Kineski pristup investicijama je geopolitički, a Hrvatska je u tom kontekstu preslab partner. Moguće je realizirati neke sporadične investicije, ali ne i državne. Pristup po kojem se obraćamo državnim investitorima je promašen, smatra ekonomist Damir Novotny, dodajući da bi se trebali fokusirati na privatne investitore. On ističe da bi hrvatska gospodarska politika treba imati drugačiji smjer, trebala bi poticati ulaganja privatnih poduzeća iz Europske unije, osobito malih i srednjih, te naročito investicije u industrijskom sektoru, a ne toliko u infrastrukturu.


I bivše hrvatske Vlade s puno su se optimizma okretale kineskom tržištu očekujući i nadajući se ulaganjima iz te velike zemlje. Vidljiviji rezultati su dosad, međutim, izostali. Zato Novotny slikovito kaže: »Kineske su investicije kao Jeti – svi o njima pričaju, a nitko ih još nije vidio«.


Razloge zbog kojih su dosad izostala velika kineska ulaganja ekonomist Željko Lovrinčević pronalazi i u činjenici da za Hrvatsku ograničenje predstavlja »ulazak u EU koji ima svoju cijenu, a to je cijena koja podrazumijeva procedure kroz javne međunarodne natječaje«.



Četiri dana prije ministra obrane Ante Kotromanovića, put Kine kreće Klapa »Sveti Juraj« HRM-a koja će nastupiti pred kineskim političkim i vojnim dužnosnicima u Šangaju i Pekingu. Do toga nije došlo slučajno: kako doznajemo u MORH-u, visoka kineska delegacija je lani, tijekom boravka u Hrvatskoj i obilaska jednog broda Obalne straže kod Dubrovnika, imala prilike čuti i spomenutu klapu. Toliko su se oduševili, da su, planirajući Kotromanovićev posjet, praktički inzistirali da ga prati i Klapa »Sveti Juraj«. Kako doznajemo, klapa bi čak trebala uvježbati jednu zajedničku točku s kineskim ansamblom. Koliko je kineskoj strani stalo do toga da ponovno čuju klapsku pjesmu govori i činjenica da devetero članova »Svetog Jurja« putuje na trošak zemlje domaćina.



– Koje god aranžmane radili, moraju završiti međunarodnim natječajem, ističe Lovrinčević za kojeg je, međutim, prirodno da se i Hrvatska okreće Kini. Cijeli se svijet i europske zemlje, napominje Lovrinčević, okreću azijatskim partnerima koji trenutno jedini imaju kapitala za investiranje i kapacitet za širenje.


Iznenađen najavom


– No, ono što je specifično za azijske investitore, to je da oni rado vežu poslove. Nije im primarni interes sam projekt i zarada na njemu, nego širenje poslovanja i prostora u regiji gdje je taj projekt realiziran te zapošljavanje dijela vlastitiih kapaciteta, ističe Lovrinčević koji stoga smatra da će se Hrvatska i njezini građani u tom kontekstu morati suočiti i s novim fenomenima otvorenosti i multikulturalnosti.


 Gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić iznenađen je najavom kineskih investicija na Kukuljanovo, objavljenim u subotnjem broju našeg lista u tekstu pod naslovom »Desant na Peking«, u kojem se najavljuje kako će predstavnici Hrvatske vlade u idućih petnaestak dana posjetiti Kinu te ponuditi niz investicija među kojima je Industrijska zona Bakar na Kukuljanovu.


 – Čudi nas ovakav natpis, jer nitko iz Vlade Republike Hrvatske, pa niti iz resornih ministarstava nije kontaktirao Grad Bakar kao vlasnika niti Trgovačko društvo Industrijska zona Bakar d.o.o, koje upravlja Zonom Kukuljanovo, a nije zatražena ni informacija o njezinom poslovanju. Nemamo ništa protiv investitora iz Kine. Dapače, svaki je investitor dobro došao, ali ako se već sprema, kako to bombastičan naslov članka sugerira, »Desant na Peking« onda bi se prije svega trebalo oboružati pravim informacijama s terena. Drugim riječima, mora se dobro provjeriti i pripremiti »padobran« kojim se ide na »desant«, jer u protivnom pad može biti bolan, kaže Klarić.


Ništa nije besplatno


Gradonačelnik Klarić dodaje kako bi, kad bi promišljali o davanju nečeg besplatno, onda to prije svega bilo namijenjeno hrvatskim gospodarstvenicima, proizvodnim djelatnostima, a i tada se postavlja pitanje tko će osigurati sredstva od više od 600 milijuna kuna, koliko je potrebno da bi se otkupilo preostalo zemljište od privatnih vlasnika, izravnala brda i izgradila sva preostala infrastruktura koja već ima spremnu projektnu dokumentaciju i čeka sredstva za realizaciju investicija.



Vlada Srbije razmotrit će u naredna dva tjedna ponudu Kine da sa 2,6 milijarde eura kreditira izgradnju autoputa od Beograda do granice sa Crnom Gorom, rečeno je za Al Jazeeru u srbijanskoj Vladi. Taj autoput, čija izgradnja je započela u travnju, već financira Azerbejdžan s 300 milijuna eura.



– Ako će taj novac dati Kinezi, onda opcija besplatno i za njih vrijedi. U konačnici, postavlja se pitanje što je to uopće »besplatno«. I »besplatno« ima svoju cijenu. Naš cilj u Gradu Bakru su plaće i radna mjesta žiteljima naše županije, prihod za razvoj našeg kraja, a i to opet nije besplatno. U svakom slučaju zatražit ćemo službeno očitovanje nadležnih ministarstava u vezi s navedenim izjavama. Dakako, slijedi i službeni poziv Grada Bakra resornim ministrima da posjete Grad Bakar i Industrijsku zonu kako bi se upoznali sa svim projektima u našoj Zoni, kao i s brojnim problemima vezanim za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ali i ogromnim investicijama s kojima Grad Bakar stvara tu i takvu zonu, kaže Klarić.