Najduži podmorski tunel na svijetu

Kina će skratiti putovanje između dva grada s 8 sati na 40 minuta

Hina

Putovanje između Daliana i Yantaija trenutno traje osam sati trajektom – odnosno više od 1400 km kopnenim putem – a novi bi tunel to putovanje skratio na 40 minuta. Tunel bi trebao biti dovršen do 2026. godine



ŠANGAJ Kineski inženjeri do travnja će dovršiti planove za izgradnju najdužeg podmorskog tunela na svijetu, koji bi se mogao početi graditi već 2015. ili 2016. godine, objavio je u petak list China Daily.


Tunel koji bi povezao lučki grad Dalian u sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning i grad Yantai u pokrajini Shandong bio bi dugačak 123 kilometra. Novi podmorski tunel bio bi više nego dvostruko duži od trenutno najdužeg podmorskog tunela Seikana koji povezuje velike japanske otoke Honshu i Hokkaido.


Putovanje između Daliana i Yantaija trenutno traje osam sati trajektom – odnosno više od 1400 km kopnenim putem – a novi bi tunel to putovanje skratio na 40 minuta. Tunel bi trebao biti dovršen do 2026. godine, a cijena izgradnje procjenjuje se na 36,3 milijardi dolara, piše China Daily.




Kina je još 1994. objavila da planira izgraditi taj tunel, po cijeni od 10 milijardi dolara i s rokom završetka prije 2010. godine. Ipak, dvadeset godina kasnije, tunel je još uvijek u fazi planiranja.


Japanski tunel Seikan, dugačak 54 kilometra, otvoren je 1988. nakon dvadeset godina izgradnje. Tunel ispod La Manchea koji povezuje Veliku Britaniju i Francusku dugačak je oko 51 kilometar.