Oporavak?

KORONAKRIZA Wall Street porastao treći dan zaredom

Hina

Reuters

Reuters



Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica snažno porasle treći dan zaredom jer ulagači vjeruju da će paket pomoći gospodarstvu od 2.000 milijardi dolara ublažiti štete od ‘koronakrize’, pa ih nije pokolebao ni rekordni skok nezaposlenosti u SAD-u.


Dow Jones skočio je 1.351 bod ili 6,38 posto, na 22.552 boda, dok je S&P 500 porastao 6,24 posto, na 2.630 bodova, a Nasdaq indeks 5,60 posto, na 7.797 bodova.


U posljednja tri dana Dow Jones skočio je 21 posto, što je njegov najveći trodnevni rast od 1931. godine. U istom je razdoblju S&P 500 osvojio 17 posto, no i dalje je oko 22 posto ispod svoje prethodne rekordne razine, dosegnute 19. veljače.




Rast cijena dionica zahvaljuje se nadi ulagača da će paket pomoći gospodarstvu od oko 2.000 milijardi dolara, koji je dogovoren u Kongresu, ublažiti predstojeću recesiju.


Taj je paket znatno veći u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za financijske krize 2008. i 2009. godine, a uključivat će, među ostalim, izravne uplate građanima, pri čemu bi pojedine obitelji mogle dobiti ček i do 3.000 dolara.


Podršku tržištu pružaju i izvanredne mjere američke središnje banke, koja je nedavno smanjila ključne kamatne stope na nulu, a potom počela kupovati državne, pa čak i korporativne obveznice te poručila da će i izravno kreditirati kompanije kako bi povećala likvidnost na tržištima.


Jučer je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da je gospodarstvo možda već u recesiji, ali da očekuje oporavak u drugom dijelu godine i da je Fed spreman agresivno braniti gospodarstvo.


»Riječju, kazao je da Fed neće ostati bez municije u borbi protiv koronakrize i da još ima prostora za djelovanje«, kaže Charalambos Pissouros, analitičar u tvrtki JFD Group.


Zahvaljujući tome, ulagače nije pokolebao ni podatak da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima skočio za rekordnih 3,3 milijuna jer su zbog širenja koronavirusa u SAD-u paralizirani dijelovi gospodarstva.


»Ohrabrujuće je vidjeti da ulagači kupuju dionice tri dana zaredom jer to nismo vidjeli barem mjesec dana«, kaže Randy Frederick, potpredsjednik u tvrtki Charles Schwab.


Međutim, na tržištu i dalje postoji strah da bi cijene dionica ponovno mogle pasti jer se koronavirus brzo širi, pa je u SAD-u zabilježeno više od 70.000 zaraženih, dok ih je više od 1.000 umrlo.


»Padovi i skokovi indeksa, kakve smo vidjeli posljednjih mjesec dana, doista su bili pretjerani. Stoga ovi skokovi više pokazuju to kakve smo slabosti vidjeli, nego što bi predstavljali indikator što nam predstoji«, kaže Willie Delwiche, strateg u tvrtki Robert W. Baird.


I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,24 posto, na 5.815 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,28 posto, na 10.000 bodova, a pariški CAC 2,51 posto, na 4.543 boda.