Tiskovna konferencija

Jadrolinija i ove godine očekuje odličnu sezonu: ‘Uvođenjem novih linija odgovorili smo zahtjevima i izazovima tržišta’

Hina

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Sopta je izvijestio da su su tijeku pregovori za brodove koji će prometovati prema vanjskim otocima



SPLIT Jadrolinija uoči glavne turističke sezone očekuje još jednu rekordnu godinu, nakon prošle u kojoj je prevezla 12 milijuna putnika i tri milijuna vozila, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare.


Predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta rekao je da je tvrtka uvođenjem novih linija odgovorila zahtjevima i izazovima tržišta, da su ljudi i flota spremni i da se očekuje jako dobra sezona.


Izvijestio je da su su tijeku pregovori za brodove koji će prometovati prema vanjskim otocima.




Jadrolinija trenutno ima 50 brodova od čega u međunarodnoj liniji tri velika broda, a obnovljen je i ugovor s crnogorskom Barskom plovidbom, pa će tijekom sezone ploviti na liniji Dubrovnik-Bar-Bari.


Sopta kaže da su plaće Jadrolinijinim pomorcima povećane za pet posto te da se radi na poboljšanjima kolektivnog ugovora.


»Trenutno nemamo problem s odlaskom pomoraca, no kvalitetnog kadra uvijek nedostaje. Na tome radimo i čak razmišljamo u Jadroliniji otvoriti akademiju u kojoj će se provoditi sustavna edukacija«, rekao je Sopta.


O novostima u splitskoj luci novinare je informirao ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović koji je podsjetio na nekoliko razvojnih projekata na području tog lučkog područja među kojima je u planu nova luka Stinice koja će se u iznosu do 85 posto financirati iz EU fondova. U planu su i dvije ribarske luke – Brižine u Kaštel Sućurcu i Komiža, čija će se gradnja također financirati iz EU fondova i to u stopostotnom iznosu.


»U planu nam je i gradnja zgrade Međunarodnog pomorsko-putničkog terminala kojom bismo objedinili sve službe koje sudjeluju u prihvatu i otpremi broda na jednom mjestu.


Najdalje smo otišli s ribarskom lukom Brižine jer smo aplicirali za EU fondove. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole, glavni projekt je gotov. Za luku Stinice, koja će imati šest ro-ro rampi za prihvat trajekata, u tijeku je izbor izrađivača projektne dokumentacije, a usporedo s tim završavamo studiju izvodivosti i studiju utjecaja na okoliš«, rekao je Mihanović.