Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
Tiskovna konferencija

Jadrolinija i ove godine očekuje odličnu sezonu: 'Uvođenjem novih linija odgovorili smo zahtjevima i izazovima tržišta'

Snimio Roni BRMALJ
Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 29. svibanj 2018. u 15:57 2018-05-29T15:57:01+02:00

Sopta je izvijestio da su su tijeku pregovori za brodove koji će prometovati prema vanjskim otocima

SPLIT Jadrolinija uoči glavne turističke sezone očekuje još jednu rekordnu godinu, nakon prošle u kojoj je prevezla 12 milijuna putnika i tri milijuna vozila, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta rekao je da je tvrtka uvođenjem novih linija odgovorila zahtjevima i izazovima tržišta, da su ljudi i flota spremni i da se očekuje jako dobra sezona.

Izvijestio je da su su tijeku pregovori za brodove koji će prometovati prema vanjskim otocima.

Jadrolinija trenutno ima 50 brodova od čega u međunarodnoj liniji tri velika broda, a obnovljen je i ugovor s crnogorskom Barskom plovidbom, pa će tijekom sezone ploviti na liniji Dubrovnik-Bar-Bari.

Sopta kaže da su plaće Jadrolinijinim pomorcima povećane za pet posto te da se radi na poboljšanjima kolektivnog ugovora.

»Trenutno nemamo problem s odlaskom pomoraca, no kvalitetnog kadra uvijek nedostaje. Na tome radimo i čak razmišljamo u Jadroliniji otvoriti akademiju u kojoj će se provoditi sustavna edukacija«, rekao je Sopta.

O novostima u splitskoj luci novinare je informirao ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović koji je podsjetio na nekoliko razvojnih projekata na području tog lučkog područja među kojima je u planu nova luka Stinice koja će se u iznosu do 85 posto financirati iz EU fondova. U planu su i dvije ribarske luke – Brižine u Kaštel Sućurcu i Komiža, čija će se gradnja također financirati iz EU fondova i to u stopostotnom iznosu.

»U planu nam je i gradnja zgrade Međunarodnog pomorsko-putničkog terminala kojom bismo objedinili sve službe koje sudjeluju u prihvatu i otpremi broda na jednom mjestu.

Najdalje smo otišli s ribarskom lukom Brižine jer smo aplicirali za EU fondove. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole, glavni projekt je gotov. Za luku Stinice, koja će imati šest ro-ro rampi za prihvat trajekata, u tijeku je izbor izrađivača projektne dokumentacije, a usporedo s tim završavamo studiju izvodivosti i studiju utjecaja na okoliš«, rekao je Mihanović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.