Ministar se izuzeo

“JA NISAM OVDJE” HBOR objavio tonski snimak Zdravka Marića na sjednici o Agrokoru

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Objavljeni tonski zapis pokazuje i da je u raspravi s nizom pitanja o kreditima i njihovom osiguranju sudjelovala potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić



Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) objavila je u četvrtak tonski zapis sjednice Nadzornog odbora HBOR-a održane 20. prosinca 2016. odnosno dijela te sjednice na kojoj se odlučivalo o odobrenju kredita Zvijezdi, Ledu, Jamnici i PIK-u Vrbovec, a na čijem početku ministar financija Zdravko Marić kaže kako se izuzima iz rasprave.


»Ovdje moram napomenuti kolegama da ja osobno, kad god je neki prijedlog odobrenja za koje društvo iz koncerna Agrokor, se suzdržavam od diskusija i odlučivanja. Tako je bilo i u prošlom mandatu, mislim da je u pitanju bilo Belje«, kaže ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a Zdravko Marić otvarajući točku 4. o odobravanju kredita Jamnici te još trima tvrtkama iz sastava Agrokora.


Tonski zapis s dijela sjednice Nadzornog odbora HBOR-a održane 20. prosinca 2016. na kojoj se raspravljalo o kreditima tvrtkama iz sastava koncerna Agrokor – Zvijezda, Ledo, Jamnica i PIK Vrbovec – HBOR je u četvrtak objavio na svojim mrežnim stranicama, a u povodu, kako navode, »velikog interesa javnosti«.




Zapis je objavljen nakon što je bivši ministar zaštite okoliša i energetike i bivši član Nadzornog odbora HBOR-a iz redova Mosta Slaven Dobrović u utorak kazao da se Marić izuzeo od glasovanja na sjednici NO-a HBOR-a na kojoj se odlučivalo o 48,3 milijuna eura vrijednom kreditu tvrtkama iz sastava Agrokora, ali da je ostalim članovima sugerirao da bi se kredit trebao odobriti.


Marić je u srijedu od Dobrovića zatražio javnu ispriku i ustvrdio je kako se on izuzeo od svake rasprave na samom početku točke dnevnog reda sjednice NO-a HBOR-a kojoj se raspravljalo o kreditu HBOR-a tvrtkama koncerna Agrokor. Podsjetio je da je sastavljen zapisnik sjednice te da za tu, kao i za svaku drugu sjednicu NO-a, postoji i tonski zapis.


U objavljenoj audio snimci, nakon što je Marić otvorio tu točku i rekao da se izuzima iz rasprave i odlučivanja, slijedi izlaganje predstavnika HBOR-a o pojedinostima četiriju kredita za financiranje izvoza i obrtnih sredstava, i to Jamnici 15 milijuna eura, Zvijezdi 10, PIK-u Vrbovec 20 i Ledu 3,3 milijuna eura.


Predstavnik HBOR-a pritom ocjenjuje da se, što se tiče Jamnice i ostalih društava, »radi o kvalitetnim i, što se tiče kreditnog rejtinga, vrhunskim firmama s rasponom kreditnog rejtinga od 1 do 3, što znači da su to vrlo kvalitetne firme koje imaju vrlo dobar otplatni potencijal i zapravo poslovanje iz godine u godinu raste i vode se pozitivni pomaci što se tiče svih financijskih pokazatelja«.


Zaduženost tih kompanija je zapravo vrlo niska, iako se mora gledati na nivou koncerna, jer su sve te firme sudužnice po svim plasmanima vezanim za zaduženja koncerna Agrokor, napominje predstavnik HBOR-a.


Dodaje, uz ostalo, da je s obzirom na limitirane mogućnosti daljnjeg rasta na hrvatskom tržištu, namjera tih tvrtki značajnije povećati izvoz, za što su im potrebni krediti.Iznosi i da su četiri kompanije »perjanice izvoza Agrokora« s ukupnim izvozom od jedne milijarde kuna u 2015. godini, u kojoj je cijeli Agrokor izvezao za 1,7 milijardi kuna.Zatim predstavnik HBOR-a predlaže odobravanje kredita, »s obzirom na vrlo dobar kreditni rejting i zadovoljavajuće osiguranje«.

Objavljeni tonski zapis pokazuje i da je u raspravi s nizom pitanja o kreditima i njihovom osiguranju sudjelovala potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.


Tako je upitala i za što će se koristiti novac, na što joj predstavnik HBOR-a odgovara da će biti upotrijebljen i za marketinške potrebe na inozemnom tržištu kako bi se povećala prodaja te za dobavljače.


Dalić pita i što će biti ako Jamnica promijeni vlasnika, ako se dogodi transakcija koja se spominje u javnosti, a tiče se IPO-a, a odgovoreno joj je da vlasništvo ne utječe na plasman.


Vlasništvo kod bilo kojeg klijenta, bilo kojeg plasmana se može tijekom vremena promjeniti, što ne bi trebalo utjecati na sposobnost otplate kredita, objašnjava predstavnik HBOR-a, dodajući i kako u svakom ugovoru o kreditu postoji i klauzula da se za svaku statusnu promjenu mora zatražiti suglasnost HBOR-a.


U javnosti je, upozorava Dalić, bila i informacija da će uz IPO biti i transakcija od 50 milijuna eura kredita Agrokoru te pita da li ukupan HBOR-ov plasman zamjenjuje neki takav plan, a odgovoreno joj je: »Koliko imamo saznanja, ne«, tvrtke primatelji kredita moraju pravdati utrošena sredstva.


U uvodnom je obrazloženju kredita za četiri Agrokorove tvrtke predstavnik HBOR-a naveo kako je osiguranje za sva četiri plasmana zalog na nekretnini PIK-a Vrbovec, a u odgovorima na pitanja ministrice Dalić dodatno je pojasnio i kako su sve četiri kompanije uvezane sudužništvima te kako je kao sudužnik naveden i koncern. »Sve smo ih uvezali i ukrižali, znači svi su svima sudužnici«, rekao je predstavnik HBOR-a. 


Još je razjašnjeno da je riječ o izravnom plasmanu HBOR-a, a ne preko poslovnih banaka, a potom je Zdravko Marić pozvao na glasovanje, pri čemu je bio suzdržan.


»Dobro, još pitanja, komentara. Evo, ja stavljam onda ovu točku na glasanje, Tko je za? Ja sam suzdržan«, kaže Marić.»Tebe nema«, kaže Dalić, na što Marić ponavlja: »Da, mene nema«, rekao je Marić.