Sva rješenja AZTN-a prošla na sudu

Istražuju Dukat, Viro i Konzum zbog sumnje u dogovor o cijenama

Jagoda Marić

AZTN je pokrenuo postupke protiv Dukata i Konzuma, Kraša i NTL-a, Tvornice šećera Viro i Konzuma, Carlsberga i trgovačkog lanca KTC, Kutjeva i KZC-a... Sudovi lani nisu srušili nijednu njihovu odluku



ZAGREB  U 2013. godini upravni sudovi i Visoki upravi sud nisu srušili nijednu odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) iako se 21 tvrtka žalila na rješenja Agencije kojima su kažnjeni zbog zabranjenog ponašanje na tržištu. U dva slučaja same su tvrtke povukle svoje tužbe pa je došlo do obustave postupka, a u preostalih 19 sudovi su te tužbe odbili. O tome AZTN informira Sabor u svom redovitom godišnjem izvješću ističući da to govori da se nastavlja trend pozitivnih rezultata kad je u pitanju efikasnost odluka Agencije. 


Tako je u prošloj godini Agencija dobila »bitke« protiv nakladnika dnevnih novina, Hrvatske radiotelevizije, trgovaca uredskom opremom, Proplina…, a uglavnom je nastojala spriječiti zabranjeni sporazum na tržištu, narušavanje tržišnog natjecanja ili zloupotrebu vladajućeg položaja. 


Od ulaska Hrvatske u EU, žalbe na rješenje AZTN-a rješava isključivo Visoki upravni sud, dok su ranije one išle i na upravne sudove, ovisno o mjesnoj nadležnosti.  




U Agenciji otkrivaju da su lani pokrenuli niz postupaka i odradili većinu posla na utvrđivanju narušavanja tržišnog natjecanja u maloprodaji i distribuciji. No, tek trebaju utvrditi je li bilo zabranjenih vertikalnih sporazuma, primjerice između dobavljača ili proizvođača i trgovaca i to na način da su nametnute minimalne veleprodajne i maloprodajne cijena ili fiksne cijene prodaje, da je dogovoreno ograničeno područje prodaje ili neke druge zabranjene obveze.  Tako su pokrenuti postupci protiv Dukata i Konzuma, Kraša i NTL-a, Tvornice šećera Viro i Konzuma, Carlsberga i trgovačkog lanca KTC, Kutjeva i KZC-a…


Agencija kaže da je postupke protiv proizvođača i trgovaca pokrenula na osnovu saznanja do kojih je došla iz redovitih sektorskih istraživanja tržišta distribucije i maloprodaje u Hrvatskoj. 


I dok je tu riječ o vertikalnim sporazumima, Agencija ističe i da je odlučna u borbi protiv horizontalnih, odnosno kartelskih sporazuma te da je kažnjavanje kartela jedan od njihovih prioriteta, jer takvi dogovori o cijenama nanose najveću štetu tržištu. U borbi protiv kartela Agencija je dobila i veće ovlasti, poput nenajavljene pretrage poslovnih i drugih prostorija, zemljišta i prijevoznih sredstva, oduzimanja predmeta, i u prošloj su je godini po prvi put iskoristili. Ne kažu o kojem je slučaju riječ, ali priznaju da nisu pronašli dokaze zabranjenog sporazuma, odnosno kartela među konkurentima, te ističu da ih u korištenju ovlasti nenajavljene pretrage ograničava i to što im nedostaje oprema za digitalnu forenziku, koju ne mogu nabaviti zbog nedostataka novca.