Danas u Opatiji

Invest forum – kruna promocije ulagačkih potencijala PGŽ-a

Marinko Glavan

Invest forum nije samo mjesto predstavljanja projekata novim investitorima, već i pokazatelj postojećim ulagačima da u nama imaju dobrog partnera, ističe primorsko-goranski župan Zlatko Komadina



Međunarodni Invest forum koji se ove godine u Opatiji 21. listopada održava jubilarni, peti put, najveći je regionalni skup koji u ovo doba godine okuplja gospodarstvenike, ulagače, domaće i međunarodne financijske institucije, investicijske fondove, diplomatska predstavništva, lokalnu i regionalnu vlast.


Primarni cilj organizacije ovog skupa je, prema riječima župana Zlatka Komadine, na jednom mjestu prezentirati investicijske potencijale Primorsko-goranske županije te na taj način povećati vidljivost regije u Republici Hrvatskoj i izvan nje.


Velik interes 


– Na dva dosadašnja foruma imali smo i zemlje partnere, Italiju i Austriju, što se također potvrdilo dobrom formulom za jačanje prepoznatljivosti naše regije i komparativnih prednosti za njihove ulagače, od blizine destinacije, kvalitetne infrastrukture, educiranog i visokoobrazovanog kadra do mreže poslovnih zona s dodatnim pogodnostima za ulagače. I na ovogodišnjem Forumu očekujemo dobar odaziv te se nadamo da ćemo uspjeti zainteresirati gospodarske subjekte i potencijalne investitore za ulaganje u dvije najveće poslovne zone u Hrvatskoj, odnosno u projekte širenja industrijske zone na Kukuljanovu, kao i daljnji razvoj zone Miklavija – kaže Komadina.




Dodaje da Primorsko-goranska županija sustavno promovira svoje razvojne i ulagačke potencijale i mogućnosti, a Invest forum je svojevrsna kruna tih aktivnosti. Sudeći po odazivu na sva četiri dosadašnja Foruma, ova konferencija naišla je i na dobru reakciju te privukla interes i poslovnog i financijskog svijeta.


– Ne prejudiciram, naravno, da je to zasluga Foruma, no evidentno je da su pojačane investicijske aktivnosti na području naše Županije. Radi se prije svega o investicijama u turističko-hotelijerski sektor, o ulaganjima u luke nautičkog turizma, farmaceutsku industriju, objekte sporta i rekreacije te ulaganja u objekte u sklopu poslovnih zona. Dio realiziranih projekata ili projekata koji su u fazi realizacije, predstavljen je i na dosadašnjim Invest forumima, podsjećam na projekt Jadran Galenskog laboratorija koji je prezentiran na prvom Forumu, projekt lučkog terminala na Brajdici; projekte u zdravstvenom i nautičkom turizmu, energetici i druge – kazao je Komadina.


U okviru prošle godine usvojene Strategije regionalnog razvoja PGŽ-a, ističe župan, kroz prvi strateški cilj Razvoj konkurentnog i održivog gospodarstva, definiran je prioritet Razvoj investicija i izvoza kroz tri mjere, stvaranje povoljne investicijske klime, podrška izvoznim aktivnostima te gospodarska promocija.


– Dakle i strateški smo se odredili prema aktivnoj promociji naših komparativnih gospodarskih i investicijskih potencijala. Forum nije samo mjesto predstavljanja projekata novim investitorima, već i pokazatelj za postojeće ulagače na našem prostoru da u nama imaju dobrog partnera – kaže Komadina.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ističe kako se ovogodišnji investicijski forum odvija u gospodarski povoljnijim okolnostima nego ranijih godina, čemu svjedoče polugodišnja izvješća Fine prema kojima je vidljiv rast broja poduzetnika i zaposlenih, rast prihoda i ostvarene dobiti, ali i rast investicija.


– Svrha Foruma je učiniti te rezultate još boljima te se stoga Grad Rijeka i ove godine uključio u organizaciju još jednog Invest foruma na kojem će predstaviti svoje, u ovom trenutku najvažnije projekte – kaže Obersnel.


Naglasak na EPK-u 


Tako je na ovogodišnjem Forumu naglasak stavljen na projekt Europske prijestolnice kulture u funkciji razvoja ne samo Rijeke, već i cijele regije, kao prepoznatljiv projekt koji donosi promociju cijeloj državi i daje nam brojne mogućnosti.


– Osim toga, naglašeni su i projekti Urbane aglomeracije Rijeka za što je iz EU fondova upravo odobreno 50 milijuna eura bespovratnih sredstava. Kao i prijestolnica kulture, i urbana aglomeracija prilika je za dodatni razvoj Rijeke, ali i cijele regije jer uz Rijeku u toj su asocijaciji i Opatija, Kastav, Kraljevica, Mošćenička Draga, Lovran, Viškovo, Klana i Kostrena i Čavle. Titula Europske prijestolnice kulture značajan je motivacijski razlog da ovaj kraj investitorima postane još zanimljiviji, jer se nipošto ne radi o projektu isključivo vezanom uz kulturu. Naime, revitalizacija Benčića, poput predviđenog hotela i nekih drugi infrastrukturnih zahvata, može biti motivacija privatnim investitorima – kaže Obersnel.