Odluka Vlade

Ini dozvole za istraživanje nafte i plina u Podravini i Dinaridima

Hina

Foto arhiva

Foto arhiva



ZAGREB Vlada je u četvrtak donijela odluke kojima Ini odobrava ulazak u drugu fazu istraživanja potencijalnih ležišta nafte i plina u Podravini te za istraživanja na području Dinarida.


Vlada je Ini odobrila drugu istražnu fazu za istražni prostor DR (Drava) 2. Prema odobrenju, Ina će nastaviti s istražnim radovima sukladno ugovoru zaključenom s Vladom 2016. godine.


Ina je dobila i dozvolu za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području Dinarida, u istražnom prostoru DI-14.




Vlada je donijela i Uredbu o udjelu u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača kojeg su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od operatora tržišta električne energije. Njome se određuje da su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od operatora tržišta električne energije 40 posto u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača električne energije.


S obzirom da je plan otvaranja tržišta projiciran na trogodišnje razdoblje odnosno do 2021. te se tržište otvara postupno kako bi se osigurala provedivost, u sljedećoj godini su predviđanja da će HROTE preko burze trgovati sa 60 posto ukupne planirane proizvodnje postrojenja obnovljivih izvora i visokoučinkovite kogeneracije koji su u sustavu poticaja, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.