Podaci statističkog zavoda

Inflacija u Hrvatskoj najviša još od 2013. godine

Hina

Foto Novi list

Foto Novi list

Na godišnjoj razini, u lipnju su najviše porasle cijene prijevoza, za 6,6 posto. Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva su porasle 3,6 posto, cijene alkoholnih pića i duhana 2,3 posto, hrane i bezalkoholnih pića 2,2 posto, restorana i hotela 2 posto, zdravlja 1,5 posto, rekreacije i kulture 1,1 posto, raznih dobara i usluga 0,9 posto, obrazovanja 0,4 posto, odjeće i obuće 0,5 posto



Potrošačke cijene u Hrvatskoj u lipnju ove godine bile su za 2,4 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, što je najviša stopa inflacije još od travnja 2013. godine, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS).


Rast cijena od 2,4 posto na godišnjoj razini predstavlja ubrzanje u odnosu na 1,9-postotni rast inflacije mjesec dana prije. To je i najviša stopa inflacije od travnja 2013, kada je ona bila 3 posto.


Na godišnjoj razini, u lipnju su najviše porasle cijene prijevoza, za 6,6 posto. Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva su porasle 3,6 posto, cijene alkoholnih pića i duhana 2,3 posto, hrane i bezalkoholnih pića 2,2 posto, restorana i hotela 2 posto, zdravlja 1,5 posto, rekreacije i kulture 1,1 posto, raznih dobara i usluga 0,9 posto, obrazovanja 0,4 posto, odjeće i obuće 0,5 posto.




Istodobno su pale cijene komunikacija 0,7 posto te pokućstva i opreme za kućanstvo 0,1 posto.


Cijene u lipnju na mjesečnoj razini stagnirale


U odnosu na svibanj, pak, potrošačke su cijene u lipnju ostale na istoj razini.


Prema namjeni potrošnje najviše su porasle cijene prijevoza, za dva posto uslijed viših cijena goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva, ostalih usluga povezanih s osobnim prijevoznim sredstvima tj. korištenje mostova i auto cesta, i korištenje garažnog prostora i mjesta za parkiranje kao i viših cijena zračnoga putničkog prijevoza i putničkog pomorskog prijevoza.


Cijene restorana i hotela su porasle za 1,6 posto, cijene rekreacije i kulture, raznih dobara i usluga za 0,4 posto te stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 0,2 posto. 


S druge strane, cijene odjeće i obuće su na mjesečnoj razini pale za 4,1 posto zahvaljujući sezonskim sniženjima, cijene hrane i bezalkoholnih pića za 0,4 posto, cijene alkoholnih pića i duhana za 0,3 posto, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva za 0,1 posto.


Cijene zdravlja, cijene komunikacija i cijene obrazovanja u lipnju se u odnosu na svibanj nisu mijenjale.