Makroekonomija

Industrijska proizvodnja rasla drugi mjesec zaredom? Najveći rizik i dalje Agrokor

Hina

Ilustracija

Ilustracija

Čini se da se industrija oporavlja, nakon što je krajem prošle i početkom ove godine pala tri mjeseca zaredom, što nije bilo zabilježeno još od kraja 2013. godine.



Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u ponedjeljak izvješće o industrijskoj proizvodnji u Hrvatskoj u ožujku, a makroekonomisti očekuju njezin rast drugi mjesec zaredom.


Tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju u prosjeku rast proizvodnje u ožujku za 2,8 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 1,2 do 4 posto.


Ostvare li se procjene, bio bi to drugi mjesec zaredom kako proizvodnja raste, ali sporije nego u veljači, kada je ojačala 3,3 posto.




Čini se da se industrija oporavlja, nakon što je krajem prošle i početkom ove godine pala tri mjeseca zaredom, što nije bilo zabilježeno još od kraja 2013. godine.


»Povećana domaća potražnja pred uskrsne praznike vjerojatno je pozitivno utjecala na razinu domaće industrijske proizvodnje. Najznačajniji rizici za domaću industriju ostaju restrukturiranje Agrokora i gubitaša u državnom vlasništvu te rizik od pogoršanja međunarodnog okruženja zbog mogućeg trgovinskog rata«, navodi jedan od analitičara u anketi Hine.


Današnji je podatak važan jer će pokazati koliko je industrijska proizvodnja utjecala na bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine.


U prva dva mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja ojačala samo 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, sporije u odnosu na 1,9-postotni rast u cijeloj prošloj godini.


A u posljednjem lanjskom tromjesečju rast BDP-a usporio je na samo 2 posto na godišnjoj razini, s 3,3 posto u prethodnom tromjesečju.


Gospodarstvo raste već 14 kvartala zaredom, no rast BDP-a od 2 posto u posljednjem lanjskom kvartalu bio je najsporiji od drugog tromjesečja 2015. godine.